29. června 2024 07:05
Adam Vala

Napínavá mise z odvrácené strany Měsíce skončila. Sonda přivezla vzácný suvenýr

Jde o první sondu, která se z neprobádané části naší přirozené družice dokázala vrátit.

V neděli 2. června dosedl na povrch odvrácené strany Měsíce přistávací modul čínské sondy Čchang-e 6. Cílem mise bylo odebrat vzorky z neprobádaných míst naší přirozené družice a doručit je zpět k vědcům na Zemi. Sonda spustila svůj vrták do dna největšího známého impaktního kráteru ve vesmíru – konkrétně do pánve South Pole-Aitken – vzorky úspěšně odebrala a po dalších 22 dnech skutečně přivezla zpět na naši planetu.

Přistání sledované živě

O úspěchu informoval portál státní tiskové služby Sin-chua, který popisuje, že gumová kapsle se vzorky hornin úspěšně dosedla na padáku ve Vnitřním Mongolsku a téměř obratem byla zajištěna čínskou armádou. Členové vědeckého týmu, kteří mají celou misi Čchang-e 6 na starosti, pak kapsli na místě zkontrolovali a poblíž dopadu vyvěsili čínskou vlajku. Sestup kapsle na povrch naší planety byl sledován živě a výsledek mise je fascinujícím příspěvkem celosvětové vědecké obci.

Mohlo by vás zajímat: Víte, kdy lidé poprvé spatřili odvrácenou stranu Měsíce? Ohromně tím riskovali

„Průzkumná mise Čchang-e 6 na Měsíci dosáhla stoprocentního úspěchu,“ prohlásil z řídícího střediska mise ředitel Čínského národního vesmírného úřadu Čang Kche-ťien. Čínský prezident Si Ťin-pching pak rovněž poblahopřál celému týmu a gratuloval podle Sin-chua k velkému úspěchu. Nyní se budou přivezenými vzorky zabývat členové mise přímo v Mongolsku, ale poté bude drahocenný náklad převezen do Pekingu, kde se k němu dostane širší skupina vědců.

Očekává se, že vzorky budou obsahovat vulkanické horniny a další materiály, které by mohly vrhnout nové světlo na původ Měsíce a rozdíly ve složení jeho obou stran. Vědci se také mohou dozvědět více o zdrojích v jižní polární oblasti Měsíce. Tato oblast je velmi zajímavá, protože se předpokládá, že se zde nacházejí ložiska ledu, která by mohla být využita při budoucích misích. Jde konkrétně o několik robotických misí, jež by měly vést k přistání s lidskou posádkou během mise Artemis 3, která je v současné době naplánovaná na rok 2026. Čína by pak chtěla stanout na povrchu Měsíce do roku 2030.

Video, které jste mohli minout: Čínskou vesnici vyděsil žlutý kouř a trosky padající z nebe. Zřejmě šlo o vesmírnou raketu

Zdroj: Sin-chua News, Science Alert, CGTN Global Watch

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom