6. května 2024 16:55

Polární záři nad Českem způsobila silná erupce na Slunci. Již brzy se naše obloha rozzáří znovu

Oblohu nad Českem rozzářila polární záře

Pozorování jedinečného úkazu, jakým polární záře bezpochyby je, v Česku limituje několik faktorů. Jde hlavně o značnou vzdálenost od severního pólu a pak také o míru sluneční činnosti. Zatímco zeměpisnou polohu Česka nezměníme, Slunce nám jde v roce 2024 svou aktivitou po 11 letech naproti.

Právě letos se vyplatí pátrat na obloze po polární záři nad Českem častěji než v jiných letech a vyplatilo se to i v noci z neděle 5. května na pondělí 6. května 2024, kdy se krátce po půlnoci a poté ještě kolem 01:55 SELČ nad severním obzorem rozsvítila slabá záře viditelná pouhým okem. Takhle ji zachytil fotograf Miroslav Sekyra:

Tak se dnes konečně trochu poštěstilo a v 0:30 byla fotograficky pozorovatelná polární záře. Okem jen narůžovělý severní horizont.

Posted by Miroslav Sekyra on Sunday, May 5, 2024

Přečtěte si také: GALERIE: Úplné zatmění Slunce uchvátilo celý svět. Podívejte se na nejkrásnější fotografie

Na jev na svém facebookovém profilu upozornil i astrofotograf Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě. Podle něj se záře se objevila v důsledku erupce uvolněné aktivní sluneční oblasti AR3663 na konci minulého týdne a uvolněné částice k nám putovaly tři dny. Zmíněná oblast ležící v severozápadním kvadrantu slunečního povrchu o sobě ale dala vědět další silnou erupcí i v pondělí ráno:

Další polární záře už za dva dny?

Jde o třetí nejsilnější erupci v právě probíhajícím slunečním cyklu 25, který začal v prosinci 2019. Pokud bude oblak částic vyvržených během erupce alespoň částečně mířit k Zemi, mohla by se polární záře ve vysokých vrstvách atmosféry znovu objevit 8. nebo 9. května.

Mohlo by vás také zajímat: Masivní sluneční erupce pokřivila magnetické pole hvězdy. Úchvatné video je pro Zemi varováním

Právě díky zpoždění jednoho až tří dnů od erupce je možné výskyt polární záře s určitou pravděpodobností předpovědět. Aktuální předpovědní mapy například zveřejňuje americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Naproti tomu předpovědět samotnou sluneční erupci vědci nedokáží.

Zdroj: Česká astronomická společnost, Petr Horálek

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom