10. července 2024 13:50
Adam Vala

Výjimečný úlovek z Marsu: Slavná „obří jizva“ byla konečně vyfocena z blízka

Stejně jako Země, také Mars a další planety Sluneční soustavy doslova přetékají přírodními úkazy. Na rozdíl od naší planety je ale sledování hor, sopek, ale také kráterů či kaňonů mnohem jednodušší, protože povrch zbylých planet je holý a dobře se pozoruje.

Přesto vědcům trvalo téměř sto let, než se mohli zblízka podívat na „obří jizvu“ na Marsu táhnoucí se v délce 600 kilometrů. Je známá jako Aganippe Fossa a jde o kolosální graben, jak se označují kaňony se strmými stěnami na obou stranách.

Grand Canyon bledne

Jen pro srovnání, náš Grand Canyon ve Spojených státech je dlouhý 446 kilometrů, a pokud byste na naší planetě hledali příkop, jenž by ten marsovský překonal, museli byste se dostat pod grónský ledový příkrov, kde se nachází nejrozsáhlejší pozemský kaňon dlouhý přibližně 750 kilometrů. Není ale tak dobře vidět jako Aganippe Fossa, který se dostal do hledáčku sondy Mars Express Evropské kosmické agentury, která obíhá kolem rudé planety od roku 2003. Nové snímky, jak upozorňuje magazín Space, zachycují zakřivenou lomenou trhlinu, která se jako had táhne napříč oblastí zvanou Tharsis, kde se nachází některé z největších a nejznámějších sopek.

Pokud bychom měli být konkrétní, nejbližší takovou sopkou je Arsia Mons, která měří na výšku přibližně 9 kilometrů. Ale jen o kousek dál na sever se nachází impozantní Olympus Mons, nejvyšší sopka ve Sluneční soustavě s výškou neuvěřitelných 25 kilometrů. Pokud bychom se však měli vrátit ke kaňonu Aganippe Fossa, podle Evropské kosmické agentury není zcela jasné, jak se zformoval, ačkoliv je pravděpodobné, že magma zpod Arsia Mons razilo cestu vzhůru, což před miliony let způsobilo roztažení a popraskání marsovského povrchu.

Čtěte také: Na Mars půjde doletět jen za dva měsíce. Zajistí to nová přelomová technologie

Sami se tak můžete podívat, jak tenhle zázrak přírody vypadá, připomínáme ale, že nejde o nejdelší rokli, kterou byste mohli na Marsu objevit. Prvenství drží kaňon Valles Marineris, který se táhne podél rovníku v těžko uvěřitelné délce 4 tisíce kilometrů.

Zdroj: ESA, Space

Video, které jste mohli minout: Náraz gigantického tělesa dal vzniknout Měsíci. Podívejte se na ohnivou rekonstrukci

Adam Vala