22. července 2024 12:01
Adam Vala

Astronomové objevili neutronovou hvězdu, která se chová jako obří zahradní rozstřikovač

Jde o neutronovou hvězdu Circinus X-1 se záhadnými výtrysky. Nic podobného vědci zatím nepozorovali

Přibližně 30 tisíc světelných let od Země se nachází dvojhvězdný systém, ve kterém se vyskytuje neutronová hvězda Circinus X-1. Zrodila se, když hvězda nejméně osmkrát větší než Slunce zanikla při výbuchu supernovy, jejíž světlo dorazilo k Zemi asi před 5 tisíci lety. Neutronová hvězda se od té doby jako vesmírný upír živí hvězdou průvodní a způsobuje, že z ní proudí vysokoenergetické výtrysky. Podle nového objevu ale mají zvláštní tvar, jako kdyby někdo kropil zahradu a hadicí se snažil vytvářet různé obrazce.

Na podmínky vzniku neutronových hvězd, které mají při malém průměru extrémní hustotu, se můžete podívat tady:

Čtěte také: Lidská špageta a roztrhání na atomy. Podívejte se, co udělá síla neutronové hvězdy člověku

Vědci nic takového nikdy nepozorovali

Tým z univerzity v Oxfordu, který stojí za výzkumem zveřejněným na konferenci National Astronomy Meeting, doufá, že toto první pozorování svého druhu pomůže lépe pochopit extrémní fyziku v okolí neutronových hvězd. Není totiž běžné, aby výtrysky měly tvar písmene S a je tudíž pravděpodobné, že se mrtvá hvězda kymácí na svém vrcholu, což je v přeneseném slova smyslu podobné, jako kdybyste i vy kývali zmíněnou zahradní hadicí.

Pozorování proběhlo pomocí radioteleskopu MeerKAT umístěného v Jihoafrické republice a získaná data vědci využili k vytvoření dosud nejpodrobnějších snímků Circinus X-1 ve vysokém rozlišení. „Na snímcích jsme poprvé viděli zřetelný důkaz o tzv. precesním výtrysku z neutronové hvězdy,“ uvedl vedoucí týmu Fraser Cowie. Důkaz podle jeho slov podtrhuje symetrický tvar výtrysků plazmatu, stejně jako rychlé a široké rázové vlny, které mohou vzniknout jen při změně směru trysky.

Mohlo by vás také zajímat: Astronomové zachytili obrovskou explozi. Je desetkrát jasnější než jakákoliv známá supernova

„Dalšími kroky bude pokračování ve sledování trysek a zjistit, zda se v průběhu času mění způsobem, který očekáváme. To nám umožní přesněji měřit jejich vlastnosti a pokračovat v získávání dalších poznatků o tomto záhadném objektu,“ uzavřel pak Cowie s nadějí, že se astronomové dozví o chování této i dalších neutronových hvězd víc.

Zdroj: Phys, Universe Today, National Astronomy Meeting

Video, které jste mohli minout: Úplné zatmění Slunce uchvátilo celý svět

Adam Vala