30. března 2013 06:00

Mláďata brutálních predátorů. Roztomillá hrozba na ZOOMu

Velký pátek - den, kdy se nesmí jíst maso. Až na bobra, ondatru, aligítora a občas i hovězí...

Pátek před Velikonocemi je dnem, kdy byste rozhodně neměli jíst maso. Tedy pokud jste věřící. Ale protože v mase je síla, vymysleli si naši předkové řadu důvtipných výmluv, aby si mohli na mase pochutnat.

Velký pátek je den, kdy se připomíná smrt Ježíše Krista na kříži. A současně je to den, kdy platí ten nejpřísnější půst. Ale ona se vždycky našla nějaká cestička, a to i s posvěcením těch největších církevních autorit.

Lahodný papuchalk

Papuchalkové jsou ptáci, kteří tak trošku připomínají tučňáky – žijí ale na severní polokouli. V 16. století rozhodly francouzské církevní autority, že maso tohoto mořského ptáka se smí jíst i na Velký pátek. Proč? Argument byl sice z dnešního hlediska zcela nesmyslný, ale tehdy přišel všem úplně logický: „Papuchalk žije většinu života ve vodě, takže by se dal považovat za rybu. A protože se ryby jíst na Velikonoce smí, nechť se jí i papuchalkové!“

Vypečený bobr

Můžeme za to poděkovat jezuitům, mistrům středověké logiky a bezchybné argumentace. Byli to totiž právě oni, kdo zařadil bobra mezi ryby. Právě bobří maso se tak stalo oblíbenou pochoutkou, na níž si mohli lidé pošmáknout v dobách půstů – a to s klidným svědomím, že nedělají nic špatné nebo proti svému svědomí. Bobr prostě civilizaci zachránil rovnou několikrát; někteří historici totiž tvrdí, že nebýt bobrů, civilizace v Evropě by nikdy nezapustila kořeny. Proč? To se dočtete v tomto článku.

Masitá ondatra

Kdyby nebyly ondatry, museli by si je Američané asi vymyslet. Od roku 1800 se ve Spojených státech křesťanské autority rozhodly, že maso ondatry je povolená velikonoční záležitost – ondatra přece žije vodě, tak patří mezi ryby. Sami biskupové si však zjevně nebyli úplně jistí, a tak do rozhodnutí přidali jednu pojistku: ondatra se smí jíst jen tehdy, pokud nic jiného k snědku není… Dá se říci, že ondatra plnila roli, kterou hrál v Evropě bobr…

Šťavnatý aligátor

Tento příklad dokazuje, že výmluvy nejsou jen záležitostí temného středověku. Od února roku 2010 se smí jíst na Velký pátek i aligátor. Rozhodl o tom arcibiskup New Orleans. Když se jeden z farníků arcibiskupa Greegoryho M. Aymonda ptal, zda se smí na Velikonoce jíst aligátor, odpověděl mu hodnostář takto: „Ano, aligátor, je povolený velikonoční pokrm – patří totiž mezi ryby.“ A kdo jsme my, abychom se přeli s arcibiskupem… O tomto paradoxu informovala Katolická zpravodajská agentura.

Křehké hovězí

Myslíte si, že hovězí pečeně je s půstem neslučitelná? Omyl. Jedenkrát v dějinách došlo k tomu, že hovězí bylo povolené. Stalo se to roku 2000, kdy Velký pátek připadl na Den Svatého Patrika. A protože oslova tohoto irského světce se nemůže obejít bez hovězí pečínky, dali biskupové a arcibiskupové výjimečné povolení – „tak letos si hovězím výjimečně pochutnejte, půst-nepůst…“

redakce Prima Zoom

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora
Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Populární filmy na Prima Zoom