15. června 2023 06:00

1 000 astronautů z Lega dobylo vesmír. Podívejte se na úžasné záběry, za kterými stojí Češi

Legonauti ve vesmíru (Zdroj: Space.com)

Projekt to je zábavný pro všechny věkové kategorie, architekti a inženýři na něm ale nechali ruce. Největší výzvu představovala konstrukce speciálních raketoplánů.

Než se panáčci s namalovanými skafandry ve výšce 34 kilometrů nad povrchem planety dotkli vesmíru, chtělo to nejen nápad, ale také odborné znalosti. Pokud se vám zdá, že přivázat ke stratosférickému balonu kus plastu s figurkami z oblíbené stavebnice a nechat ho se vznést nebude nic složitého, vyvedeme vás z omylu.

Přečtěte si také: Unikátní hadí robot bude hledat mimozemský život u Saturnu. Fascinující sonda umí neskutečné věci

Inženýři a vesmírní architekti ze Slovenska a České republiky byli například limitovaní vahou celého raketoplánu. Ta nemohla být vyšší než 2,7 kilogramů (včetně víc než 330 legonautů, které každý raketoplánek nesl). Víc by totiž speciální, heliem naplněné stratosférické balony do takové výšky vynést nemohly.

Rychlost pádu a lehoučká konstrukce

I proto celou 1 000členou „posádku“ autoři projektu rozdělili do tří skupin a každou poslali na vlastní kosmické lodi s vlastním balonem. A i tak potřebovali k jejich konstrukci speciální, extrémně lehké materiály. „Vyrobit raketoplány tak lehoučké byla velká výzva,“ vysvětlil serveru Space.com Tomáš Rousek ze společnosti XTEND Design, který projekt vedl. „Nakonec jsme je zkonstruovali z uhlíkových vláken a díly z nerezové oceli a plastu jsme vytiskli na 3D tiskárně.“

Dalším kritickým bodem bylo zajistit, aby se legonauti na palubě raketoplánu vůbec udrželi. Pro větší efekt a lepší záběry totiž nebyli schovaní uvnitř, ale seděli přímo na něm. Což představovalo problém hlavně v momentě, kdy balon prasknul a celý raketoplán se začal řítit k zemi. Figurky zažily rychlost okolo 300 kilometrů v hodině a autoři projektu je všechny potřebovali bezpečně dostat zpět – každý z legonautů má totiž posloužit jako unikátní výhra v soutěži.

Zdroj: XTEND Design, Space.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom