16. července 2024 13:59
Adam Vala

Dobové záběry startu nosné rakety Saturn V s lodí Apollo 11 vyvolávají mrazení v zádech

Podívejte se na start rakety Saturn V, která vynesla do vesmíru velitelský a lunární modul Apollo 11, ze kterého vystoupili Neil Armstrong a Edwin „Buzz“ Aldrin na povrch naší přirozené družice.

Ve čtvrtek 25. května 1961 dal prezident Spojených států John F. Kennedy slib, že do konce desetiletí dopraví NASA astronauty na Měsíc a bezpečně je vrátí na Zemi. A jak řekl, tak se i stalo. Prostřednictvím mise Apollo 11 se k Měsíci v červenci 1969 vydala tříčlenná posádka sestávající z velitele mise Neila Armstronga, pilota lunárního modulu Edwina Aldrina a pilota velitelského modulu Michaela Collinse. Připomeňme si start mise, který se uskutečnil 16. července 1969 v 15:32 hodin našeho času:

Přečtěte si také: OBRAZEM: Saturn V naživo. Americká raketa nesla lidi na Měsíc, stvořil ji nacistický génius

Oči celého světa

K misi Apollo 11 se upíraly zraky doslova celého světa, čehož si byli pochopitelně vědomi i televizní reportéři, kteří průběh startu pečlivě sledovali. Pokud jste se někdy o tuto misi zajímali, slova hlasatele televizní stanice CBS Waltera Cronkitea důvěrně znáte a nutno uznat, že i po 55 letech při finálním odpočtu běhá vzrušením mráz po zádech. Jeho „Oh boy“, když se Saturn V dá do pohybu, je nedílnou součástí tohoto historického mezníku, za kterým nad rámec posádky stojí tisíce dalších lidí.

Už jen konstrukce samotného Saturnu V, který dal misi do pohybu, je fascinujícím dílem velkého týmu matematiků, fyziků a inženýrů, kteří se rozhodli pokořit zákon gravitace prostřednictvím 3000 tun vážící rakety (šlo o startovní hmotnost převážně hliníkového kolosu se započítaným palivem). Při prozkoumání podrobnějších údajů týkajících se startu pak můžeme jen žasnout, jakou spotřebu taková vesmírná raketa vlastně má.

Hliníkovou rourou do vesmíru

První stupeň Saturnu V nesl 770 tisíc litrů kerosinu a 1,2 milionu litrů tekutého kyslíku, které spálil za pouhých 150 sekund. To už ale byla raketa ve výšce přibližně 62 kilometrů a pohybovala se rychlostí 8600 km/h. Pak se motor vypnul, došlo k oddělení prvního stupně a následně se zapálil druhý stupeň, který postupně vynesl Saturn V do výšky 175 kilometrů. Spotřeba paliva byla nižší, přibližně 984 tisíc litrů tekutého vodíku a 303 tisíc litrů tekutého kyslíku. Saturn V tím ale kromě výšky získal i značnou rychlost – 24 600 km/h – a mohl přejít k třetí fázi letu.

Čtěte také: Konec konspirací o přistání na Měsíci: Těchto 10 faktů je spolehlivě vyvrací

Přesně 9 minut a 9 sekund po startu se oddělil druhý stupeň a do práce se pustil třetí s 252 tisíci litry tekutého vodíku a 73 tisíci litry tekutého kyslíku. Nakonec se loď dostala do výšky 190 kilometrů a čekaly ji dva a půl oběhy kolem Země. Poté byl zahájen manévr TLI (trans-lunar injection), kterým se loď dostala na dráhu k Měsíci a poslala astronauty na třídenní cestu k cíli mise.

Zdroj: Space, Medium, CBS News - YouTube

Video, které jste mohli minout: Start evropské rakety Ariane 6

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom