21. října 2024 13:43

Domácí mazlíčky možná nahradí robotický plyšák. Když ho budete strašit, rozbrečí se

Japonští vývojáři slibují, že se jejich Moflin zvládne sám rozvíjet, a to díky interakci se svým majitelem. Rozpozná jak gesta, tak zvuky a pokud se k němu nebudete chovat hezky, dá vám to prý jasně najevo.

Myšlenka je celkem jednoduchá. Japonský výrobce Casio, kterého si spojujeme hlavně s hodinkami a kalkulačkami, se rozhodl svou produktovou řadu obohatit o hypoalergenní robotické zvířátko, které má oproti ostatním hračkám tohoto typu něco navíc. Tím něčím je umělá inteligence, a to by mohlo znamenat zásadní rozdíl.

Nejen hračka

Cílovou skupinou najednou nejsou jen děti a rodiče, ale také jiní dospělí – plyšový robot s umělou inteligencí by mohl být řešením například pro ty, kdo tráví hodně času v zaměstnání nebo mají příliš nevyzpytatelný rozvrh na to, aby se mohli postarat o živé zvíře, zároveň ale trpí pocitem osamělosti. Nový japonský plyšák totiž slibuje, že dokáže suplovat emocionální vazbu, kterou si majitelé s domácími zvířaty vytvářejí.

Podle výrobce to umožňuje citlivé programování obsahující software na rozpoznání hlasu a gest. S Moflinem si prý jeho majitel skutečně musí poctivě vytvořit pouto a vybudovat důvěru. Umělá inteligence v robotovi bude reagovat na skutečnou interakci a jednat na základě získaných zkušeností s osobami v domácnosti. Pokud na něj budete mluvit a interagovat s ním pozitivně, rychleji si zvykne a bude reagovat odpovídajícím způsobem. Budete-li ho ignorovat nebo třeba strašit, výrobce tvrdí, že začne vykazovat „negativní emoce“. Co si pod tím představit, těžko říci. Možná se rozbrečí.

Krátce po vybalení jsou prý Moflinovy pohyby a projevy vyloženě dětské a naivní. Už po 25 dnech by člověk údajně měl k hračce emocionálně přilnout. Virtuální dospělosti Moflin dosahuje okolo 50. dne. Navzdory tomu, že jde vlastně o morčeti podobnou chlupatou šišku, slibuje výrobce od robota až 4 miliony různých kombinací zvuků a pohybů. Na druhou stranu podle serveru TechRadar jeho baterie vydrží jen pět hodin. Poté je třeba ho na tři a půl hodiny uložit do nabíjecího pelíšku.

Zdroj: Casio, TechRadar, The Verge, Moflin.

Video, které jste mohli minout: Vědci poslali do vesmíru zprávu a dostali odpověď. Tajemný obrazec ale vyvolává pochyby.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora