Spojenci frustrovali nacisty nedobytným ostrovem. Podívejte se, jak odolávali smrtícím nájezdům

Tajemství v ledu S2 (3) – Útok na meteorologickou stanici

Během každé války platí, že důležitá je předvídavost. A to i ohledně počasí. Mráz, déšť či mlha mohou zásadně ovlivnit průběh různých operací, a tak má přesná předpověď počasí klíčový strategický význam. Uvědomovali si to i nacisté, kteří roku 1940 obsadili Dánsko i Norsko a následně dostali zálusk na meteorologické stanice, které byly umístěné na norských ostrovech.

Tvrdším oříškem se však pro nacisty stala meteorologická stanice na malém norském ostrově Jan Mayen, která byla v provozu od roku 1921. Ještě před začátkem války Norové stanici spálili, v roce 1941 ji ale ve spolupráci s britskými vojáky začali stavět znovu.

Čtěte také: Hitler při klíčové bitvě o Narvik zpanikařil. Masakr nacistů měl nečekaný výsledek

Ostrov měl strategicky dobrou polohu, díky arktickému počasí byl špatně vidět ze vzduchu a díky mlhám, které jej obklopovaly, nebylo snadné se na něm bezpečně vylodit. Cílem Spojenců byla meteorologická stanice, která by předávala tolik potřebné informace o počasí. Nebyl to jednoduchý úkol, bylo potřeba nejen postavit a zásobovat samotnou stanici, ale také vybudovat dostatečnou obranu či přistávací plochu, a to vše ideálně během jara.

Nedobytný ostrov

Podmínky k tomu byly velice obtížné. Díky silnému mrazu nebylo možné udržet nářadí v ruce déle než pár minut. Sníh byl tak hluboký, že se nedala použít psí spřežení ani jiná vozidla, a materiál tak musel být dovážen na lyžích. Zároveň posádku stanice znervózňovala kroužící německá letadla. Naštěstí byly lodě zásobující stanici dostatečně skryty mlhou. Němci se ale o fungování stanice dozvěděli i tak.

Čtěte také: Ideální místo pro život podle hvězd? Vodnářům se bude líbit v Ostravě, Střelce uchvátí Norsko

Poprvé se nacisté chystali na ostrově vylodit, jejich plavidlo ale ztroskotalo na skaliscích pobřeží. Přeživší posádka byla zajata Brity, kteří útok očekávali. Zároveň se Němci snažili ostrov bombardovat, stanice byla ale povětšinou chráněna špatným počasím. Záběry z jednoho takového útoku můžete vidět díky pořadu Tajemství v ledu na Prima Zoom. Bombardér zaútočil na stanici v květnu roku 1942, posádce se jej však podařilo sestřelit. Navzdory útokům tak posádka stanice zůstávala v aktivní službě a předávala potřebné informace až do konce války.

Zdroj: Coppice Gate

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom