Chlouba námořnictva USA se stala hrobem 1 177 námořníků. Podívejte se na zásah, který ji poslal ke dnu

Velká bitevní loď dělala Americe čest během první světové války. Vstup Spojených států do druhého globálního konfliktu se jí stal osudným.

Bitevní loď amerického námořnictva třídy Pennsylvania s názvem USS Arizona se na moře poprvé podívala v říjnu roku 1916. O její pohon se staralo 12 kotlů Babcock and Wilcox v celkem šesti kotelnách, 4 Parsonsovy turbíny ve dvou strojovnách a 4 lodní šrouby. To vše zaručovalo lodi výkon 24 900 kW. Přitom ji z boku chránil pancéřový pás silný 356 mm. Pancíř chránil hlavně životně důležité části, ty méně důležité měly mnohem slabší obranu.

Inferno na vodě

Výzbroj lodi zajišťovalo 12 děl ráže 365 mm ve čtyřech trojhlavňových věžích, dvou vpředu, dvou vzadu. Pomocnou výzbroj tvořilo 22 děl ráže 127 mm uložených v kasematách po jedenácti na každé straně. Po vypuknutí první světové války byla loď vyslána na Britské ostrovy. Při tom se ale ukázal jeden palčivý nedostatek. Její děla ráže 127 mm měla účinnost jen na klidném moři, takže byla prakticky nepoužitelná. Proto byla v roce 1918 demontována.

Čtěte také: Zelenskyj připomněl Pearl Harbor i 11. září. My to zažíváme každý den, řekl Kongresu USA

Ve 30. letech prošla loď rozsáhlou rekonstrukcí a zdálo se, že v případném konfliktu bude vítanou posilou. Jak ale uvidíte v pořadu Pearl Harbor: Do útrob Arizony na Prima Zoom, na její nasazení nedošlo. USS Arizona dokovala v přístavu Pearl Harbor, na nějž japonské síly podnikly 7. prosince 1941 zničující útok. Na Arizonu dopadla 800 kg těžká puma s opožděnou rozbuškou, kvůli níž nálož nevybuchla hned při nárazu. Místo toho se propadla palubou na pravoboku a dopadla do skladiště s pytli střelného prachu. Teprve potom nálož explodovala.

Společně s ní vybuchly všechny pytle se střelným prachem takovou silou, že se přední struktura lodi vznesla 10 metrů do vzduchu. V mohutné explozi zahynulo 1 177 námořníků a samotná loď skončila na mořském dně v místě, kde byla zasažena. V roce 1958 byl na místě vybudován pomník všem námořníkům, kteří na lodi USS Arizona zahynuli.

Zdroje: Encyclopedia Britannica / History

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom