V bojích o Tobruk se neztratili ani čeští hrdinové. Podívejte se, jak tobrucké krysy ničily nepřítele

Jedna z velkých válečných kapitol československých dějin byla napsána v roce 1941 nikoli na našem území, ale na hranicích Libye a Egypta. Kromě Čechoslováků bránily město Tobruk také britské, polské a australské jednotky.

Severoafrické město Tobruk představovalo zásadní strategický bod, který 11. dubna 1941 bránily spojenecké jednotky proti společným silám Němců a Italů. Proti nim stáli Britové, Australané a Poláci. Právě k polské brigádě byl 21. října zařazen i 11. československý pěší prapor, jenž měl opozici vůči silám Osy.

Hrdé pouštní krysy

Hlavní náplní jednotek byla hlídková činnost, při níž byl sledován zhruba šestikilometrový úsek. Během toho docházelo k častým střetům, jejichž barevné záznamy můžete vidět v pořadu Austrálie v barvě na Prima Zoom. Vojáci často čelili nejen pozemním útokům, ale také leteckému ostřelování a minometné palbě. Němci se snažili nezdolné obránce demoralizovat, například vysíláním rozhlasové zprávy „Vylezte, krysy!“ Spojenečtí vojáci ale přijali název s hrdostí a sami si říkali „pouštní krysy“, případně „tobrucké krysy“.

Čtěte také: Bojoval u Tobruku i Dunkerku. Ve 101 letech zemřel československý veterán Papánek

Určitý průlom nastal 18. listopadu, kdy britská armáda zahájila operaci Crusader. Ta spočívala ve výpadu z jihovýchodní části perimetru a navázání kontaktu s hlavními silami. Byť se jejich úspěchy lišily boj od boje, nakonec se Britům 5. prosince podařilo vybojovat bezpečný koridor a 10. prosince boj dotáhnout do konce. Síly Osy se povedlo zatlačit a Spojenecká vojska je dále pronásledovala. U Tobruku zůstaly pouze československé jednotky, které dále zpevňovaly obranu a její členové se postupně přecvičovali k protivzdušné obraně. To se vyplatilo, protože 21. ledna 1942 zahájily německo-italské jednotky útok. Čechoslováci, nově zařazení do 4. britské protiletadlové brigády, tak bránili území do 7. dubna 1942, kdy je vystřídali Jihoafričané.

Zdroj: History / Warfare History

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom