22. října 2023 08:33

Tiché německé ponorky jsou výkvětem vojenské techniky. Podívejte se, jak fungují

Ponorky: Přízraky pod hladinou S1 (1) - Ponorka 212A

Výroba ponorek jde neustále kupředu. Německé a italské námořnictvo se v současnosti pyšní ponorkou typu 212, která se umí zcela nepozorovaně pohybovat pod hladinou.

Ponorka 212 vstoupila do služby mezi roky 2005 a 2007, přičemž k roku 2023 byla objednána stavba 19 ponorek. Osm kusů vznikne pro Německo, sedm připadne Itálii a čtyři kousky dostane Norsko. Hlavními dodavateli strojů jsou německý koncern Thyssenkrupp Marine Systems a norská firma Kongsberg a stavba probíhá v loděnicích Howaldstwerke-Deutsche Werft a Thyssen Nordseewerke.

Měsíc pod mořem

První varianta tohoto typu s označením 212A se ukáže v pořadu Ponorky: Přízraky pod hladinou na Prima ZOOM, kde názorně uvidíte, jak tato ponorka funguje. Když plave na hladině, pohání ji dieselový motor MTU 16V-396, který nabíjí baterie pomocí generátoru Piller GmbH. Jakmile se ponoří, přejde na tichý chod, přičemž tyto motory vystřídá na vzduchu nezávislý pohon sestávající z palivových článků od firmy Siemens. Ty jsou efektivnější než klasické akumulátory, umožňují totiž ponorce zůstat pod hladinou až 30 dní.

Čtěte také: Matěj Hádek je skvělý potápěč. Má to ale háček. Pod hladinou se bojí vody

Kromě toho disponuje ponorka 212 také úctyhodným zbraňovým systémem. Stroj je vybavený šesti 533 mm torpédomety uspořádanými do skupin po třech. Ty mohou nést 12 torpéd Atlas Elektronik DM2A4 či 24 min. Pokud by došlo na boj, může se posádka ponorky spolehnout na systém pro elektronický boj FL1800U a protitorpédový systém TAU 2000 od společností ATLAS Elektronik a ELAC.

Zdroj: Naval News / Sea Forces

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom