10. srpna 2023 06:00

Hlavní zbraň války na Ukrajině používají obě strany, zásoby se však rychle tenčí. Podívejte se do továrny

Americké houfnice na Ukrajině

Zatímco největší pozornost obvykle poutají sofistikované zbraně, jako jsou tanky, vrtulníky nebo obrněné transportéry, hlavní práci na rusko-ukrajinském bojišti odvádí 155mm náboje do houfnic. Ukrajina jich denně vypálí kolem 8 000 a ani razantní navýšení výroby ve Spojených státech nedokáže hlad po této munici nasytit.

Spojené státy poslaly na Ukrajinu už víc než dva miliony 155mm granátů, z nichž většina pocházela ze zásob určených pro výcvik. Skutečný stav zásob kriticky významné munice je pečlivě střeženým tajemstvím, už teď ale vyvolává vyprazdňování muničních skladů ve Washingtonu obavy, jak zajistit další podporu Ukrajině a zároveň neohrozit vlastní bezpečnost. Doplnit zásoby dělostřeleckých granátů na předválečnou úroveň totiž potrvá několik let.

Přečtěte si také: Válku na Ukrajině rozhodne jediná věc. Nejsou to západní tanky, stíhačky ani vojáci

Jisté je, že USA už nakoupily půl milionu dělostřeleckých granátů od Korejské republiky a obrátily se na Japonsko se žádostí o navýšení dodávek TNT. Pentagon investuje do rozšíření výrobních kapacit miliardy dolarů a očekává, že v roce 2028 budou americké zbrojovky dodávat 85 000 dělostřeleckých granátů měsíčně, tedy víc než trojnásobek dnešní produkce, která činí 24 000 granátů. Dovnitř továrny vyrábějící 155mm munici se můžete podívat zde:

Proč je 155mm munice tak důležitá?

Dělostřelecký náboj ráže 155 mm je zpravidla 60 cm dlouhý a váží kolem 45 kilogramů. Může být naplněn vysoce výbušnou trhavinou, prorážet pancíř nebo rozmetávat drobné fragmenty. Elitní třídu představují naváděné granáty M982 Excalibur od americké společnosti Raytheon vyráběné ve spolupráci s BAE Systems. Jde o střelu opatřenou stabilizačními ploškami a GPS navigací, schopnou zasahovat až do vzdálenosti 57 km. Výkonu ale odpovídá i cena 112 800 dolarů za kus.

Munici ráže 155 mm ve velkém spotřebovávají především nejrůznější typy samohybných nebo tažených houfnic. Ukrajinská armáda jich od počátku konfliktu dostala od členských zemí NATO stovky kusů, další stovky ale požaduje. Na bojišti jde přitom o zásadní zbraň. Při dostřelu kolem 30 km a při střelbě horní skupinou úhlů má protivník k dispozici jen minimum varovných signálů, že se projektil blíží. Před granáty přilétajícími shora je navíc obtížné se ukrýt.

Mohlo by vás také zajímat: Kazetová munice není F-16, válku nezmění. Experti popsali, k čemu ji Ukrajinci mohou použít

Dělostřelecké munici ve standardu NATO ráže 155 mm v Rusku odpovídá ráže 152 mm, která se používá od dob Sovětského svazu. Množstvím hlavní s touto ráží disponuje také Ukrajina, zásoby munice se ale rychle tenčí. Své sklady vyprázdnilo už Polsko, Česko a pobaltské země, na ruské straně zase pomáhá mizející munici doplňovat KLDR.

Zdroj: AP, Business Insider

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom