Pozoruhodné: Ořechy mají nečekaně pozitivní na zdraví Evropanů, Ale proč?
Půl hrsti ořechů denně může snížit riziko úmrtí, uvedli vědci...
Jedení půl hrsti ořechů každý den může podstatně snížit riziko předčasného úmrtí, naznačila studie nizozemských vědců. Odborníci z univerzity v Maastrichtu během desetileté studie zjistili, že u lidí, kteří jedí nejméně deset gramů oříšků denně, je riziko úmrtí o 23 procent nižší, uvedla britská BBC.
Ořechy obsahují polynenasycené a mononenasycené mastné kyseliny, různé vitamíny, vlákninu i antioxidanty. Do ořechů nebylo započítáno burákové máslo, které nemá žádný přínosný účinek, obsahuje hodně soli a transmastných kyselin.
Výzkum se 100 000 lidmi!
Více než 120.000 Nizozemců ve věku 55 až 69 let, mužů i žen, poskytlo v roce 1986 údaje o svém stravování a životním stylu. O deset let později vědci zjišťovali, jaká byla jejich úmrtnost. U konzumentů ořechů bylo nižší riziko předčasného úmrtí kvůli rakovině, cukrovce, dýchacím i neurodegenerativním onemocněním.
"Bylo pozoruhodné, že byla pozorována podstatně nižší úmrtnost již při průměrné spotřebě 15 gramů ořechů denně," uvedl profesor Piet van den Brandt, který byl vedoucím studie zveřejněné v časopise International Journal of Epidemiology. Vědci při svém zkoumání vzali v úvahu, že konzumenti ořechů jedli i více ovoce a zeleniny a že ženy, které jedly ořechy, byly často štíhlejší, a upravili podle toho výsledky studie, dodal Piet van den Brandt.
ČTK