31. srpna 2023 12:00

Nejstarší žralok světa přežije i 500 let. Podívejte se na tvora, který má jen jediného predátora

Žraloci ledového severu - Žralok malohlavý

Až šestimetrové zvíře se pohybuje severněji než jakýkoli jiný druh žraloka, konkrétněji v Severním ledovém oceánu a v Severním Atlantiku. Najdeme jej nedaleko pobřeží, ve vodách s teplotou do 12 stupňů Celsia, vydrží ale i mnohem větší chlad.

Na první pohled by se mohlo zdát, že má žralok malohlavý klidný život. Vydrží velmi nízké teploty, má jen jednoho predátora v podobě vorvaně obrovského a co se týče potravy, není vybíravý. Většinou mu stačí mršiny, ryby či různí bezobratlí živočichové. Útočí ale i na spící ploutvonožce, především tuleně, či na ptáky sedící na hladině. Navíc se dožívá velmi vysokého věku 400 let. Odhaduje se, že v rekordních případech mohou být některé exempláře staré i 500 let, což z nich činí nejstarší žraloky světa.

Opilí masem

Žralokův život ale není úplně bezproblémový. Kromě vorvaně obrovského mu dlouhý život komplikují také parazitičtí klanonožci, kteří napadají jeho oči, vyžírají mu rohovku a ničí tak jeho zrak. Parazita hodujícího na žralokově oku si můžete zblízka prohlédnout v pořadu Žraloci ledového severu na Prima ZOOM. Postižený žralok nakonec vnímá jen hrubé obrysy ve světle, někdy dokonce oslepne úplně. Kromě toho je Mezinárodním svazem ochrany přírody vedený jako téměř ohrožený druh. V minulosti byl totiž loven severskými národy kvůli jeho játrům.

Čtěte také: 5 nejděsivějších hororů se žraloky: Od Čelistí k Útoku z hlubin

Jeho lov okolo roku 1960 výrazně poklesl, i tak ale například na Islandu platí za pochoutku. Z masa žraloka malohlavého se totiž připravuje pokrm zvaný kæstur hákarl. Maso ale musí podstoupit několik fermentačních procesů a dlouhé sušení, než bude dále zpracováno k jídlu. Tkáň žraloka je totiž toxická a bez úpravy může způsobit žaludeční a střevní potíže, případně stav podobný extrémní opilosti.

Zdroj: National Geographic / Oceanwide Expeditions / Abicko.cz

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom