6. září 2024 13:55
Adam Vala

Modlila jsem se, abych přežila. Hororové příběhy lidí, které nasálo obří tornádo

Existují lidé, kteří vám o tom mohou povyprávět. Rotující masu vody, odpadků, zeminy a trosek lze přežít.

Tornádo je rotující sloupec vzduchu, který se dotýká země a je často spojen s bouřkovou základnou. Směr jeho otáčení závisí na polokouli, na které se vyskytuje, a jeho rychlost může přesahovat stovky kilometrů za hodinu. Tornáda mají obrovskou destruktivní sílu, jsou schopna zvednout objekty, zvířata a dokonce i celé budovy. I přes tuto ničivou sílu ale existují lidé, kteří kontakt s tornádem přežili. Zůstat naživu poté, kdy vás vír doslova vcucne, je ale mimořádně vzácné, takže si pojďme povědět, jaké to je.

Neviditelný nepřítel

Tornáda jsou obzvlášť nebezpečná, protože o jejich přítomnosti dlouho nemusíte vědět. Vítr, ať už je jakkoliv silný, je totiž sám o sobě neviditelný. Někdy je prvním varováním až zvuk blížícího se tornáda, který je často přirovnáván k dunění nákladního vlaku. Tornádo se stává viditelným, až když se vytvoří kondenzační trychtýř, který je složen z vody, prachu a trosek. Nejničivější tornáda vznikají z rotujících bouřek známých jako supercely, které lze na radaru rozpoznat podle mezocyklónu.

Stupeň ničivosti tornáda se měří pomocí rozšířené Fujitovy stupnice (EF), která má rozsah od 0 do 5 a hodnotí rychlost větru a způsobené škody. Nejvyšší stupeň EF5 zahrnuje situace, kdy jsou silné domy vytrženy ze základů a odneseny do dálky, auta létají vzduchem a betonové konstrukce jsou vážně poškozeny.

K tématu: Amerikou se prohnalo 38 tornád. Videa ukazují děsivé obří víry a jejich ničivou sílu

Příběhy přeživších

Americká agentura National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) shromáždila příběhy lidí, kteří přežili setkání s tornádem, upozorňujeme ale, že jsou tyto příběhy plné děsu a zoufalství. Například Cheri z města Bryan v Texasu popsala, jak v roce 2019 vtrhla do koupelny a držela se toalety, když nad ní tornádo o síle EF3 a rychlosti 160 kilometrů za hodinu zvedlo část budovy. Poté byla vtažena do vzduchu a bita troskami. „Přesvědčená o své smrti jsem se modlila, abych přežila, a nakonec jsem dopadla zpět na zem, kde jsem byla zasypána padajícími troskami,“ vylíčila Cheri. Další přeživší, Chris Tuveng z Dallasu, popsal, jak ho tornádo o rychlosti 225 kilometrů za hodinu doslova vycuclo ven z budovy obchodního centra. Nakonec se zachytil pneumatiky zaparkovaného nákladního vozu a tím si zachránil život.

Jak přežít tornádo?

Navzdory jejich ničivé síle NOAA uvádí, že i u těch nejhorších tornád je míra přežití kolem 99 %. To ovšem neznamená, že bychom měli riziko podceňovat. V případě, že se tornádo blíží, je klíčové najít bezpečné útočiště v pevných budovách, ideálně pod zemí, a držet se dál od oken. Tornáda se mohou objevit náhle a jejich ničivý dopad může být devastující, proto je důležité být vždy připraven a vědět, jak v takové situaci jednat. V Česku je výskyt tornád sporadický, přesto v roce 2021 udeřilo na Břeclavsku a Hodonínsku tornádo o síle EF4, zanechalo po sobě šest mrtvých, desítky zraněných a také stovky zdemolovaných domů.

Zdroj: BBC, NOAA

Video, které jste mohli minout: Desítky mrtvých po protržení přehrady v Súdánu. Mohutná záplavová vlna smetla 20 vesnic

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský