17. ledna 2024 15:55

Fotograf vyfotil vzácného tygra malajského. V přírodě jich žije už jen 150

Tygr malajský (Panthera tigris jacksoni) je kriticky ohrožený poddruh tygra žijící ve středních a jižní částech Malajského poloostrova. Počet jedinců ve volné přírodě se odhaduje na 150 a situace není o moc lepší ani s jeho chovem v zajetí – v Evropě najdeme tygra malajského jen v devíti zoologických zahradách včetně Zoo Praha a Zoo Ústí nad Labem.

Uvádí se, že dospělý tygr malajský má sílu 30 mužů a možná i proto je národním zvířetem Malajsie. Původně byl běžný v lesích Malajského poloostrova a na území dnešního Thajska, narazit na něj v džungli o rozloze desítek tisíc kilometrů čtverečních je ale stále obtížnější. Fotograf volně žijících zvířat Emmanuel Rondeau to štěstí měl a výsledek stojí za to:

Přečtěte si také: VIDEO: Jak se radují tygři čerstvě propuštění na svobodu

Pořídit snímek tygra malajského mu zabralo Rondeauovi 12 týdnů příprav a pět měsíců trpělivého procházení džungle s celkem osmi fotoaparáty. „Počty tygrů v Malajsii se stále snižují, a to alarmující rychlostí,“ řekl francouzský fotograf americké televizní stanici CNN.

Kriticky ohrožený druh

V 50 letech žilo v Malajsii kolem 3000 tygrů, od té doby ale úbytek přirozeného prostředí, lov a pytláctví snížily jejich počty na minimum. Jestliže v roce 2010 Světový fond na ochranu přírody (WWF) odhadoval jejich počet na 500, dnes je to nanejvýš 150 jedinců. Tygr malajský je tak podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) zařazen mezi kriticky ohrožené druhy živočichů.

Tygr malajský je nejmenším z pěti poddruhů tygra (Panthera tigris) žijících ve východní a jihovýchodní Asii. Jako samostatný poddruh byl klasifikován teprve v roce 2014 a jméno dostal podle britského zoologa Petera Jacksona.

Zdroj: WWF, CNN

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom