30. září 2024 14:10
Adam Vala

Tajemné zvuky z Mariánského příkopu mají konečně vysvětlení. Čekalo se na něj 10 let

Záhada podivného zvuku, který po léta trápil vědce v oblasti Mariánského příkopu, je konečně rozluštěna. Pomocí technologie umělé inteligence, která je schopná rozpoznávat zvuky zvířat i mořských živočichů, vědci identifikovali zdroj tohoto podivného nářku – je jím plejtvák Brydeův.

Zvláštní, neidentifikovaný zvuk byl v oblasti Mariánského příkopu poprvé zaznamenán v roce 2014, a od té doby si nad ním lámali hlavu všichni odborníci na mořskou faunu. Znělo to spíše jako zvuk vydávaný loděmi než cokoliv, co by mohlo pocházet od zvířat žijících v Mariánském příkopu. Ovšem i když vědci předpokládali, že zvuk nakonec musí vydávat nějaký druh velryby, přesnou identifikaci nedokázali provést.

„Předpokládali jsme, že zvuk pochází od nějakého kosticovce, ale bez vizuálního potvrzení bylo nemožné určit konkrétní druh,“ uvedli autoři studie pro New Scientist. Tento podivný zvuk, který výzkumníci pojmenovali „Biotwang“, se ale stal základem dalšího výzkumu a motivací záhadu vyřešit.

Pomoc umělé inteligence při odhalení

K odhalení původu Biotwangu tým vědců požádal o pomoc výzkumníky ze společnosti Google, kteří pracovali na nástroji umělé inteligence určeném k rozpoznávání velrybích vokalizací. Pomocí kombinace vizuálních a akustických dat získaných z oblasti Mariánského souostroví se jim podařilo Biotwang přiřadit k plejtváku Brydeovu.

Objev přinesl vědecké komunitě nové poznatky o populaci těchto velryb, o jejich pohybu a způsobu života. Tito plejtváci jsou kosmopolitní tvorové a jejich životní styl stále zůstává z velké části záhadou. Spojení tradičních metod s umělou inteligencí však vědcům umožnilo prozkoumat i historické záznamy Biotwangu z oblasti středního a západního severního Pacifiku a identifikovat pravidelnou sezónní přítomnost tohoto zvuku nejen v Mariánském souostroví, ale i na východě, až u korálového atolu Wake.

Čtěte také: Jak velkou věc spolkne největší zvíře světa? Odpověď je dost překvapivá

Sezónní migrace a komplexní chování

Podle vědců byly Biotwangy zaznamenávány i ve vzdálenějších oblastech, jako jsou Havajské ostrovy a oblasti poblíž rovníku u Howlandova ostrova. Studie publikovaná v časopise Frontiers in Marine Science odhalila, že sezónní výskyt těchto zvuků odpovídá migraci Brydeových plejtváků mezi nižšími a středními zeměpisnými šířkami, přičemž vrchol volání byl pozorován v období mezi únorem a dubnem a větší vrchol mezi srpnem a listopadem.

„Naše výsledky poskytují důkazy o pelagické populaci těchto plejtváků na severozápadě Tichého oceánu a její časté přesuny. Sezónní i meziroční variace ve výskytu naznačují složité chování, které je pravděpodobně spojeno se změnami oceánografických podmínek v této oblasti,“ dodávají autoři studie k vyřešení dlouholeté záhady.

Zdroj: New ScientistFrontiers in Marine Science

Video, které jste mohli minout: Žralok leopardí se dokonale maskuje. Podívejte se na jeho vychytralý lov

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský