22. června 2023 16:13

Jak vypadá srážka auta s tornádem? Podívejte se na unikátní nahrávku zpoza volantu

Tornáda patří k těm meteorologickým jevům, které budí ani ne tak respekt, jako spíš regulérní hrůzu. Jak takové vzdušné monstrum vznikne? A s jakou spolehlivostí ho můžeme předvídat?

Základem pro vznik tornáda je tzv. konvekční bouře, čili bouře s výskytem oblaků typu cumulonimbus. Jedná se o mohutný a hustý mrak, který se rozšiřuje vertikálně a připomíná horu nebo masivní věž. Konvekční bouře s výskytem těchto mraků mají silnou intenzitu, přičemž je provázejí poryvy větru, intenzivní deště nebo kroupy. Pro vznik tornáda je ale důležitý typ konvekční bouře zvaný supercela.

Příchod víru

Aby supercela vznikla, musí jí předcházet nestabilita vzduchové hmoty, přičemž hraje roli i výškové rozložení směru a rychlosti větru, který zesiluje a stáčí se po směru hodinových ručiček. Následně je supercela tvořena jednou dominantní mohutnou konvektivní buňkou. Část bouře se přitom otáčí kolem své vertikální osy. Tato rotující oblast se označuje jako mezocyklóna a dosahuje průměru řádu jednotek kilometrů. Jak rotuje, napájí supercelu proudem teplého vzduchu.

Když se mezocyklona následně vysune pod základnu mraků, začne přijímat studený a vlhký vzduch z proudu generovaného bouří. Jakmile se teplý a studený vzduch střetnou, vysune se ze spodní základny bouře oblačná zeď nebo nízký válec proměnlivého vzhledu. Vzestupný vzdušný proud zesiluje a u povrchu země vznikne oblast nízkého tlaku vzduchu, a ta stáhne mezocyklonu do tvaru trychtýře k zemi.

Postupné oslabení

Do vzniknuvšího tornáda proudí teplý, vlhký vzduch, který ho pohání a zvětšuje. Jak to vypadá, když je takové tornádo v činnosti, můžete vidět ve videu, v němž se nešťastný pár ocitne v jeho dosahu. Tornádo má takovou sílu, že zvedne a odhodí i auto s naloženým karavanem.

Řádění tornáda může trvat několik minut až hodinu, podle toho, kdy dosáhne zralosti. To znamená, že sestupný proud vzduchu v supercele začne tornádo obalovat a odřezávat mu přístup teplého vzduchu, bez něhož vír oslabuje. Postupně se ztenčuje, odpojí se od země a stoupá k nebi.

Bohužel se nedá přesně předvídat, kdy a kde tornádo udeří. Je známo prostředí, kde supercely vznikají, ale není zřejmé, která konvekční bouře se v supercelu změní a co přesně ji k tomu vede. Výstražná služba USA ale vznik supercel monitoruje pomocí Dopplerových radarů a na potenciální tornáda upozorňuje tamní obyvatelstvo.

Zdroj: Center for Science Education

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom