Šiškovec: houba, kterou se vyplatí znát
Rostou. A pokud chcete mít lepší sběry hub než ostatní, zaměřte se na šiškovec. Nevypadá hezky, ale chutná skvěle.
Šiškovec černý, lidově zvaný cikán
Houba odborně zvaná Strobilomycces floccopus rozhodně nevypadá na první pohled vábně. Klobouk, který může mít v průměru až 20 cm, je poset taškovitě se kryjícími šupinami, noha, tedy správně třeň, dorůstá až do 15 cm. Nejde tedy a žádného drobečka, kterého v lese snadno přehlédnete. Navíc jde o houbu v podstatě nezaměnitelnou a přitom opravdu chuťově dobrou.
Šiškovec černý nalezený u Nižbora Zdroj: Topi Pigula
Sezona je v plném proudu
Díky suchu se houbařská sezona poněkud posunula a šiškovec je typická podzimní houba středních a vyšších poloh. Jak ho nejlépe využít? Když třeň dáte do polévky, získáte tmavý houbový vývar, když klobouk podobně jako klobouky bedel ofritujete, nejlépe na sádle, sami uznáte, že se jedná o skutečnou lahůdku, pro kterou stačí přidat jen trochu soli, špetku kmínu a kdo má rád peprnější jídla, tak si poslouží trochou čerstvě namletého pepře. I smaženici zabarví houba do velmi tmavých tónů, což na někoho může působit trochu strašidelně. Jelikož jde o jediný druh šiškovce rostoucí u nás, nespletete se. Blízce příbuznéí druhy najdete například v Africe, ale ruku na srdce, tam na houby od nás nikdo nechodí.
Text: Topi Pigula