27. října 2024 12:00
Adam Vala

Afrika se trhá na dva kontinenty. Velký zlom vyvolal paniku

Planeta Země není zdaleka tak stabilní, jak bychom si možná přáli. Přestože stojíme na pevné zemi, ve skutečnosti balancujeme na obří skládačce tektonických desek, které se kvůli žhavému jádru planety neustále pohybují. Tento pohyb je příčinou zemětřesení, vzniku hor a – jak se nyní ukazuje – i pomalého rozdělení afrického kontinentu.

Dobrá zpráva zní, že je africký „rozpad“ procesem tak pomalým, že na jeho konec zřejmě lidstvo ani nedohlédne. Tento obří zemský přesun bude probíhat v průběhu desítek milionů let, než se utvoří nová podoba světa. Vznikající trhlina souvisí s tzv. Východoafrickou příkopovou propadlinou, která se táhne tisíce kilometrů přes několik afrických států, jako jsou Etiopie, Keňa, Tanzanie či Mosambik. Tento rift postupně oddělí menší Somálskou desku od větší, Núbijské, a pomalý proces, který začal už před 25 miliony lety, tak bude moci pokračovat.

Ne vždy zcela neviditelný proces

Ačkoliv celý proces probíhá už neuvěřitelně dlouho, bývá provázen náhlými jevy, které jsou jasně viditelné a vždy spolehlivě rozvíří debaty. Příkladem je velká trhlina, která se objevila v keňském údolí v roce 2018 – ta vzbudila na internetu zájem i spekulace o rozpadu kontinentu, i když vědci později vysvětlili, že působivý zlom souvisí spíše s erozí půdy než se samotným riftovým systémem.

„Otázkou zůstává, proč se trhlina objevila právě v tomto místě a zda skutečně souvisí s Východoafrickou propadlinou. Možná se jedná jen o erozní proces spojený s jiným riftem,“ uvedla například geoložka Lucía Pérez Díaz pro magazín The Conversation.

Čtěte také: Vzácné dinosauří stopy propojují kontinenty. Potvrzují tak legendární teorii

Rozdělení Afriky totiž nebude žádnou dramatickou událostí, kdy by se kontinent náhle roztrhnul na dvě části. I nadále půjde o velmi pozvolný proces, na jehož konci bude nový oceán oddělovat dvě nové zemské masy. Dělení kontinentů je však na Zemi běžným jevem – kdysi dávno tvořily všechny kontinenty jediný útvar zvaný Pangea, který se díky pohybu tektonických desek postupně rozdělil. Okraje dnešních kontinentů proto do sebe zapadají jako puzzle.

Zdroj: The Conversation, American Museum of Natural History

Video, které jste mohli minout: Česko má prvního fotbalistu v africké lize. Hráče Karviné překvapily předzápasové rituály

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom