3. června 2023 06:08

Polární záře vzniká díky náhodě. Podívejte se na ni z vesmíru

Polární záře patří k nejvyhledávanějším a nejkrásnějším atmosférickým jevům a nejčastěji ji vidíme ve skandinávských zemích. Jak ale nádherný úkaz vzniká?

Jednotlivé fyzikální procesy, které k polárním zářím vedou, ještě stále nejsou do detailu pochopeny, rámcově ale můžeme spolehlivě tvrdit, že za nádhernou podívanou stojí interakce slunečního větru s magnetosférou Země. Když sluneční vítr není dost silný, skončí většina poháněných částic v meziplanetárním prostoru. Silný a tedy i rychlý sluneční vítr ale způsobí poruchu geomagnetického pole a deformaci magnetického ohonu Země neboli magnetickou subbouři.

Dokonalá subbouře

Subbouře se často opakuje v delších periodách, a to zhruba po hodině. Během ní se siločáry meziplanetárního magnetického pole propojují se siločárami magnetického pole Země. Když se siločáry propojí, část plazmatu se oddělí a unáší ji sluneční vítr. Jakmile se plazma přiblíží k Zemi, vtáhne ho její magnetické pole.

Čtěte také: Polární záře ohromila Česko. Vidět byla i ve městech, krása vynikla až na fotkách

Částice tohoto plazmatu se pak srazí s atomy kyslíku či dusíku v horních vrstvách zemské atmosféry, což vede k tomu, že tyto atomy získají vyšší energetickou hladinu. Po určité době se částice vrátí zpět na nižší energetickou hladinu, přičemž se vyzáří foton. Díky tomu se nám tak naskytne pohled na atraktivní světelný jev, který můžete vidět například v pořadu Planeta Země z vesmíru na Prima Zoom. Tam se nám naskytne pohled na polární záři z trochu jiné perspektivy.

Zdroj: Library of Congress

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom