31. května 2024 14:08

Teplé a vlhké počasí přeje růstu hub, lidé nosí hřiby. Meteorologové radí, kam se na ně vydat

Déšť, teplo a houby k sobě neodmyslitelně patří. Kde je podle meteorologů o víkendu největší šance na pořádný úlovek?

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) začal koncem května znovu pravidelně zveřejňovat mapu s pravděpodobností výskytu mykorhizních (zejména hřibovitých) hub, které sbírá většina českých houbařů. Vyplývá z ní, že největší šanci nalézt v nejbližších dnech houby máte na západě a jihu Čech a také na Českomoravské vrchovině. Naopak velká část Slezska a Moravy s výjimkou Beskyd a Brněnska je zatím na houby skoupá.

Podle České mykologické společnosti rostou houby aktuálně například na Dobříšsku, Karlovarsku nebo Rokycansku, i když jen v určitých lokalitách. Poměrně optimistický je podle mykoložky Markéty Vlčkové i výhled na další týden až dva. Denně aktualizovanou mapu s pravděpodobností výskytu hub najdete na stránkách ČHMÚ. O tom, že houby skutečně rostou svědčí četné příspěvky na sociálních sítích:

Přečtěte si také: KVÍZ: Houbová sezona je tady. Otestuje své znalosti v rychlém testu

Meteorologové upozorňují, že faktický výskyt hub samozřejmě závisí na konkrétní lokalitě a zdejších podmínkách. „A jak jistě tuší zkušení houbaři, i samotné houby bývají často ´vybíravé´ a drží se jen určitých druhů stromů apod,“ doplňují na svých FB stránkách.

Přírodní podmínky mají také značný vliv a mohou se v čase měnit – pokud bylo třeba vaše oblíbené houbařské místo ve smrkovém lese vykáceno a na jeho místě nyní vyrůstá nový smíšený les, může se zde výrazně změnit skladba hub. „Proto je třeba brát naši mapu v celorepublikovém měřítku s určitou rezervou a brát v potaz, že vyjadřuje pravděpodobnost zejména na základě meteorologických proměnných,“ upozorňují meteorologové.

Rostou i hřiby

Nehledě na přesnost předpovědních map ale lidé z lesa houby nosí. Jde hlavně o hřiby dubové, kováře a koloděje, ale také holubinky, klouzky, lišky nebo bedly. „Hřib kovář se začíná objevovat ve vyšších polohách, doporučuji třeba Vysočinu. Kozáci a kováři patří mezi první hřibovité houby, které se objevují. Začínají ale trošku i dubáci, doporučoval bych vyrazit někam na hráze rybníků pod duby, kde se kolem vody drží vlhkost,“ uvedl pro Prima Living mykolog Vladimír Antonín.

Mohlo by vás zajímat: Houbaři už chodí z lesa s plným košem. Experti radí, které druhy rostou a kde je hledat

Právě s vlhkostí, přesněji řečeno indexem předchozích srážek, který popisuje dlouhodobou nasycenost půdy, pracují i meteorologové. Další významnou veličinou pro růst hub je pak teplota. „Rostou v průměru deset dní po vydatnějších deštích. Těch deset dní ale musí být teplé, avšak ne příliš horké počasí,“ shrnula pro CNN Prima NEWS ideální podmínky pro růst hub meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Iveta Kodádková.

Zdroj: ČTK, ČHMÚ, Prima Living

Kde nyní rostou houby? Podívejte se na video:

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský