24. října 2024 10:00
Adam Vala

Nenápadná apokalypsa už je tady. Světové řeky přináší zkázu, jejíž tvrdý dopad nejde dál ignorovat

Rok 2023 se zapsal do historie jako rok extrémních klimatických událostí, a bohužel ne v pozitivním smyslu. Nová zpráva Světové meteorologické organizace (WMO) však přináší další znepokojivou informaci, která se vztahuje k loňskému roku – světové řeky zažily největší sucho za posledních 33 let.

Podle zprávy WMO měla většina světových řek v loňském roce podprůměrné nebo jen průměrné průtoky. Údaje byly srovnávány s daty, která sledují objem vody protékající řekami od roku 1991. Přestože u sedmi procent řek chybí dostatečná data, téměř polovina sledovaných toků vykázala hladiny pod normálem, či dokonce výrazně pod normálem. Nejvíce se tato situace projevila v povodí Amazonky, kde byla v jednotlivých měsících zaznamenána rekordně nízká hladina vody, což mělo devastující dopad na tamější ekosystém. Jedním z nejviditelnějších důsledků bylo úmrtí více než 120 delfínů žijících v Amazonce.

Někde sucho, někde povodně

Ačkoliv mnoho oblastí světa bylo suchem zasaženo výrazně, nebyly problémem roku 2023 jen slabé průtoky. Přibližně sedmnáct procent světových řek naopak zaznamenalo nadprůměrné či dokonce extrémně vysoké hladiny vody, což je ale rovněž důsledek nežádoucích klimatických změn. Například některé země východní Afriky zažily záplavy, které vedly ke ztrátám na životech a vysídlení obyvatel. Podle WMO mohly být tyto extrémní srážky způsobeny vlivem fenoménu El Niño, ale i zde hraje roli klimatické změny způsobené člověkem.

Čtěte také: Stromy ve městech umírají. Co všechno děláme špatně a jak to lze změnit?

Všeobecně se tak dá říct, že klima neblaze přispívá k nestabilitě vodních cyklů, což znepokojuje i generální tajemnici WMO Celeste Saulo. „S rostoucími teplotami se zrychluje hydrologický cyklus, ale zároveň se stává mnohem nepředvídatelnějším. Čelíme čím dál větším problémům s nadbytkem nebo naopak nedostatkem vody,“ uvedla v prohlášení WMO. Dodala pak, že chování řek je indikátorem klimatických změn, které budou mít tvrdý dopad na životy lidí a světovou ekonomiku.

Volání po lepší správě vodních zdrojů

Abychom byli schopni čelit těmto výzvám, je podle WMO nezbytné lépe porozumět tomu, co se děje s globálními zásobami sladké vody. Zpráva Světové meteorologické organizace sice poskytuje rozsáhlé informace, ale stále chybí mnoho klíčových dat, především z oblastí Afriky, Jižní Ameriky a Asie. „Tato zpráva usiluje o zlepšení monitoringu, sdílení dat a mezinárodní spolupráce,“ pojmenovala Saulo hlavní cíle celého výzkumu a uzavřela své prohlášení tím, že dokud lidstvo neporozumí probíhajícím změnám, nebude schopné problémům skutečně čelit a efektivně se s nimi potýkat.

Zdroj: WMO, WMO #2

Video, které jste mohli minout: Tragický posun v pátrání po lidech z vozu, který odnesla povodeň. První tělo nalezli v Polsku

Adam Vala