15. července 2024 07:00

Nejsilnější zvíře na světě? Záleží na kritériích, vítězové jsou dva

Lidé mají samozřejmě mnoho předností, díky kterým se občas stále nabubřele titulují pány tvorstva, síla mezi ně ale rozhodně nepatří. Ani ti nejsilnější zápasníci, lamželeza a kulturisté by neměli žádnou šanci v porovnání se siláky ze světa zvířat, kterým věnujeme následující článek.

Pověst silného až nepřemožitelného zvířete má hned několik druhů. Problém ale je, že jejich sílu nelze nějak změřit či vyčíslit. Tvrdí se například, že medvědi grizzly jsou ještě silnější než jejich extrémně nebezpeční příbuzní, lední medvědi. Nikomu se ale zatím nepodařilo přijít na to, s jak těžkým břemenem dokážou oba druhy pohnout.

Experimenty jen na vlastní nebezpečí

Dokumentaristům z National Geographic se nicméně v sérii experimentů povedlo zjistit, že grizzly dokáže bez větších problémů mrštit i 315kilogramovým kontejnerem, jako by to byl volejbalový míč. „Náš závěr je, že grizzly má sílu, která se vyrovná síle dvou až tří lidí,“ uzavřel výzkumník Doug Cairns, který projekt vedl. „A jsem si jistý, že pokud by se rozzuřil, dokázal by toho daleko víc. My ho ale nikdy nenaštvali. Abych byl upřímný, nechtěli jsme.

Ještě větší sílu se odborníkům povedlo prokázat u největších žijících primátů, tedy u goril. Samec gorily horské váží okolo 195 kilogramů a dokáže zvednout i 800 kilo. Ve své domovině je díky téhle síle schopen vyvrátit i vzrostlý strom, aby se dostal k ovoci v koruně.

Asi nebude žádným překvapením, že obrovskou sílu má i největší zvíře na planetě Zemi, plejtvák obrovský. V jeho případě odborníci museli zvolit diametrálně odlišné metody, když chtěli zjistit, jak velkou sílu dokáže vyvinout. Zanalyzovali tehdy svalovou hmotu 22 různých druhů kytovců a vypočítali, že by plejtvák zvládnul přesunout předmět o váze 6300 kilogramů. Unesl by tedy i největšího ze slonů, slona afrického, který je shodou okolností nejsilnějším žijícím zvířetem vůbec.

Absolutní vítězové

Slon africký, jak vědci zjistili, unese až 9 tisíc kilogramů. S pomocí svých mohutných chobotů dokáže odstranit z cesty spadlý strom nebo i automobil. Rozhodně je tedy schopný zvednout nejvíc ze všech živočichů na planetě, pokud budeme sílu zvířat počítat čistě a jen podle toho, kolika kilogramy zvládnou manipulovat.

Na druhou stranu, v případě slona jde jen o 1,5násobek jeho tělesné váhy. A to už tak oslnivé není. Ve zvedání neskutečně těžkých břemen v porovnání s vlastní tělesnou vahou musíme absolutní rekordmany hledat jinde – v říši hmyzu. Pokud bychom kritéria postavili takto, byl by absolutním rekordmanem a největším světovým silákem chrobákovitý brouk Onthophagus taurus. Záměrně nejdřív uvádíme jeho latinské jméno. To české zní totiž spíš jako kreativní nadávka: lejnožrout.

S lejnožroutem se potkáme i u nás, i když jen zřídka. Tenhle silák dokáže odtlačit předmět, který 1141krát přesahuje jeho hmotnost. Je to prakticky totéž, jako by 70kilogramový člověk dokázal manipulovat s 80tunovým předmětem. Pro představu, velká hasičská cisterna s nádrží plnou vody váží 40 tun. Kdyby měl lejnožrout lidské rozměry, zvládnul by tedy unést hned dvě najednou. Ještě štěstí, že je ve skutečnosti velký okolo jednoho centimetru a nic nenasvědčuje tomu, že by mu tato velikost neměla i v budoucnu zůstat.

Zdroj: Montana State UniversitySan Diego ZooScience DailyMarine Mammal Science.

Video, které jste mohli minout: V Plzni chrání ježky i jejich blešky. Až potkáte hromadu listí, buďte opatrní

Montana State University San Diego Zoo Science Daily Marine Mammal Science

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora