3. července 2023 10:46

Kmotra liška loví kořist unikátní metodou. Podívejte se, jak ji najde i hluboko pod sněhem

Liška je světově proslulé zvíře, které najdeme v mnoha bajkách i mýtech. Není se čemu divit, vždyť se přirozeně vyskytuje v Eurasii, Severní Americe a střední Africe. Najdeme ji také v Austrálii, tam ale platí za invazivní druh s neblahým vlivem na životní prostředí.

Ať se ale zrovna vyskytuje na jakémkoli kontinentu, vyhledává tam prostředí s hustou vegetací. Hloubí si sice v zemi nory, především na svahu kopce, v soutěskách, útesech či srázech u vodních toků, většinou ale žije venku a nory si nechává jen jako místo k vyvedení mláďat nebo jako úkryt před predátory či špatným počasím.

Skákající predátor

V místě svého výskytu si liška vyznačí 6–8 km objemný revír, a to pomocí trusu potřísněného pachovými žlázami. Takové teritorium je pro lišku akorát, je totiž velmi vděčným strávníkem. Jí rostliny, ovoce, všechny živočichy, kteří se nechají ulovit. Liščin způsob lovu je velmi specifický, ostatně sami jej uvidíte v pořadu Mississippi: Klenot Ameriky na Prima Zoom.

Čtěte také: Denně žral krabici ovoce a kyblíky nudlí. Žena po letech zjistila, že její mazlíček není pes

Jakmile pomocí sluchu určí, kde se nalézá její kořist, vyskočí až do pětimetrové výšky, přičemž kormidluje oháňkou. Z výšky následně dopadne na kořist. Když je žádaná potrava pod sněhem, dokáže liška svou metodou prorazit až desítky cm sněhu. K lovu se uchyluje ráno před východem slunce a za soumraku, přičemž mršiny požírá zásadně ve večerních hodinách. Nenechme se ale zmást tím, že loví menší zvířata. O svou kořist se totiž dokáže porvat i se silnějšími predátory.

Zdroj: Encyclopedia Britannica / Animal Spot

Takhle loví liška ve sněhu:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom