3. srpna 2024 16:01

Pláže jsou plné mrtvých živočichů. Může za to sliz, tvrdí rybáři

Pláže italského Porto Tolle se koncem minulého týdne dočkaly děsivého přílivu. Písky pláže Boccasette byly pokryty mrtvolami krabů modrých.

Krab modrý žije ve vodách Atlantského oceánu a na pobřeží Mexika, cizí mu ale nejsou ani japonské či evropské vody. Potravu si nijak zvlášť nevybírá, pochutná si na rostlinách a jiných zvířatech, například na ústřicích nebo i na jiných krabech. To je užitečná vlastnost, protože tím pomáhá kontrolovat populaci invazivních krabů zelených. Sám se ale poměrně rychle rozšiřuje a za svou kořistí si dojde i do rybářské sítě, kterou poškodí.

Čtěte také: Děsivý zážitek pro turisty v Itálii: Pláž zaplavili mrtví krabi, bylo jich přes 100 kilo

Krabí masakr

Často se skrývá v mělkých jamkách, odkud zaútočí na nic netušící kořist, sám se přitom musí mít na pozoru před úhoři, některými žraloky či dravými rybami. Nedávno se nicméně ukázalo, že kraba modrého sužuje nová, zatím nepojmenovaná hrozba.

Až 100 kg mrtvých krabů pokrylo italské písky a úřady začaly pátrat po příčině. Prvním podezřelým se stala extrémní vedra, nicméně hypotéz je více. „Podle našeho biologa Emanuele Rossettiho krabi nalezení v Boccasette zemřeli na otevřeném moři kvůli slizu. Ne kvůli horku,“ míní Paolo Mancino, předseda rybářského družstva Consorzio Pescatori del Polesine.

Vyšetřování pokračuje

Slizem myslí látku vylučovanou fytoplanktonem a některými mikroorganismy. Ten se letos v létě povážlivě rozšířil po Jaderském moři. Plavat se v něm nedá a rybáři z něho také nejsou nadšení, pro člověka ale nebezpečí nepředstavuje.

Na zjištění, zda je sliz skutečně na vině, si ale zřejmě chvilku počkáme. Hypotéz je podle chorvatského webu Index docela dost a po fenoménu, majícím na svědomí hromadné úmrtí krabů, pátrá místní zdravotnická společnost a Zooprofylaktický institut, jenž provádí analýzy těl mrtvých krabů.

Zdroje: Index/Corriere del Veneto

Video, které jste mohli minout: Muže z Lounska uštkla nelegálně chovaná zmije. Hrozí mu pokuta až milion korun

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora