29. dubna 2024 16:20

Klokan je nelítostný bojovník. Podívejte se na drsnou rvačku

Zvířecí výzbroj S1 (2) - Souboje klokanů

Populární zvíře je známé nejen pro svůj zvyk přenášet mláďata v kapse, ale také pro svůj způsob boje nápadně připomínající boxování. Neustálé souboje jsou ostatně nedílnou součástí klokanova životního stylu.

Klokan z čeledi klokanovitých patří k největším vačnatcům a pyšní se 54 druhy v 11 rodech. Většinou je výhradně býložravý, živí se trávou, bylinami, kapradím, výhonky, listy či lesními plody, problém mu nedělají ani jedovaté rostliny. Jeho nesnází je spíše tuhost trávy, jíž se stravuje, a která je náročná na jeho zuby. Klokan je vybaven čtyřmi stoličkami na každé straně, ke žvýkání ale používá pouze přední zuby, a to dokud se neopotřebují a nevypadnou. Pak používá jiné zuby, jimž hrozí stejný osud. Pokud se klokan dožije toho, že mu takto vypadají všechny zuby, uhyne hladem. Pouze klokan rezavý má to štěstí, že mu stoličky dorůstají celý život.

Čtěte také: Drama při odchytu uprchlého klokana: Vačnatec dal pěstí policistovi, hlídka i tak uspěla

Klub rváčů

Za potravou klokan společně se stádem putuje až 100 km, nijak zvlášť náročná trasa to pro něj ale není. Velký klokan dokáže udělat skok až 11 metrů dlouhý a poskakovat rychlostí 60 km/h. Většina klokanů nedovede pohybovat každou nohou samostatně, takže musí poskakovat snožmo. Potíž nastává, když se klokan dostane k překážce, protože zároveň neumí couvat. Pokud chce klokan zpomalit, chodí po pěti, tedy klesne na všechny čtyři a používá k pohybu i ocas. Kromě zvláštního pohybu je ale významnou součástí jeho života také zápasení.

„Dospělý klokan se musí naučit jen jednu důležitou životní lekci – aby se dostal na vrchol, musí se stát rváčem. Souboje jsou tak brutální, že samci potřebují léta výcviku. Stojí to za to, vítěz totiž získává přístup k samicím,“ vysvětluje klokanův agresivní návyk známý přírodovědec David Attenborough. Boje mezi samci probíhají zpravidla během námluv a jejich intenzitu uvidíte v pořadu Zvířecí výzbroj na Prima ZOOM.

Boje jsou často náhlé a nevyprovokované, během pastvy klokan náhle chytne svého soukmenovce tlapami kolem krku a vyzve jej tím na souboj. Ten probíhá údery předními tlapami, někdy se ale klokan vzepře na silném ocase a zadními tlapami kopne soupeře do břicha. Pokud se mu povede protivníka zahnat či povalit na zem, má vyhráno.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom