1. května 2023 06:00

Přežije jen jedna z tisíce. Podívejte, jak želvičky bojují po narození o život

Kareta zelenavá je z celé čeledi karetovitých nejmenší, když dorůstá „pouhých“ 58 až 70 centimetrů. Vlastní smrtelnost přitom pozná téměř ihned po vylíhnutí.

Karety nejčastěji žijí v teplých vodách Tichého a Indického oceánu, díky čemuž je najdeme poblíž Japonska, Indie, Afriky, Austrálie či Nového Zélandu. Pokud je uvidíme někde klást vajíčka, je to pravděpodobně na místě, na kterém se samy vylíhly. Není přitom neobvyklé vidět více karet zelenavých klást vajíčka na stejné místo v jeden čas. Samice přitom naklade až 126 vajec, která se líhnou po 50 dnech. Po vylíhnutí však mláďata čeká křest ohněm.

Daleká cesta za domovem

Krušné chvíle čerstvě vylíhnutých želv uvidíte například v pořadu Směr Mexiko na Prima Zoom, kde se mláďata po narození vydají do oceánu. Jejich cesta je ovšem lemována nebezpečím, když musí utéct krkavcům, zdolat příkrý sráz a dojít až do vody přes skupinu hladových krabů, kteří mláďata odnášejí do děr v písku, kde je zkonzumují. Drsnou cestu k dospělosti přežije jedna z tisíce želv.

Čtěte také: Želvy Ninja se vrací v úžasném stylu Spider-Mana. Pusťte si první trailer nového filmu

Karety jsou samy o sobě všežravci a během svého života konzumují krevety, langusty, ryby, plže, kraby či řasy. Karety zelenavé jsou ohrožený druh, jsou využívány jako potrava, návnada na ryby, pro svou kůži či olej. Je ale náročné je chránit, karety jsou totiž stále v pohybu a urazí až desítky kilometrů za den. Vzhledem k pohybu uvnitř oceánu mohou být každý rok na jiném místě.

Zdroj: World Wild Life

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom