4. srpna 2023 06:00

Proč mořské želvy v Chorvatsku útočí na turisty? Expert vyjmenoval všechny důvody

Dávat si při koupání v moři pozor na medúzy nebo mořské ježky už patří k samozřejmostem letní dovolené v Chorvatsku. Nehledě na to, že se v Jaderském moři běžně vyskytuje hned několik druhů žraloků, musí teď ale být plavci ostražití i vůči živočichům, od nichž dosud žádné nebezpečí nehrozilo.

V krátkém rozestupu několika dnů totiž chorvatské sdělovací prostředky informovaly hned o dvou útocích mořských želv. „Plavali jsme s dcerou a pomalu se blížili do hlubšího moře, kde se obvykle potápím. A tam jsem ji uviděl,“ popsal pro web 24sata.hr své setkání s mořskou želvou poblíž Trogiru 32letý muž.

Dceru s přítelkyní dostal bezpečně na břeh, sám se ale stal objektem zájmu asi 50 kilogramů vážícího mořského živočicha. Želva – nejspíš samice – podle něj chránila snůšku vajec, které zřejmě byla někde poblíž. Až na pořádný úlek se ale toto setkání v moři hlubokém asi sedm metrů obešlo bez následků.

Přečtěte si také: Moře v Chorvatsku je plné medúz. Úřady vydaly varování, pohotovost radí první pomoc

Podstatně hůř nicméně dopadla turistka, která se se svým mužem potápěla u pláže ostrova Čiovo ležícím v těsné blízkosti Trogiru. Zhruba ve 150 cm hluboké vodě na ženu zaútočila velká želva a pokousala ji na zádech. Podle serveru zadarski.hr museli zdravotníci napadené ženě ošetřit několik krvácejících ran velkých 10–12 cm.

Útoky mají podle odborníka zvláštní příčinu

Vysvětlit podivné chování želv pouhou starostí o snůšku vajec ale není zřejmě tak snadné. Podle slovinského zoologa Zlatka Goloba se nejspíš jednalo o karetu obecnou (Caretta caretta), která se běžně vyskytuje ve Středozemním moři a do Jaderského moře se vydává za potravou. Vejce ale tyto želvy snáší do hnízd, která si vyhrabávají na písčitých plážích, a těch v Chorvatsku moc není.

Mohlo by vás také zajímat: Horor ve vlnách: Vyděšení plavci prchali před velrybí ploutví, jinde útočil skutečný žralok

Pravděpodobnější příčinou ofenzivního jednání karet je podle Goloba etopatie, tedy porucha chování zvířat způsobená rušivými jevy v životním prostředí. „Nedostatek potravy, příliš mnoho hluku, zmenšení jejich přirozeného prostředí, příliš mnoho lodí, příliš mnoho koupajících se, příliš mnoho plastů,“ vyjmenovává Golob možné rušivé elementy, které ovlivňují chování želv v moři.

Karety se živí bezobratlými živočichy – plži, olihněmi, medúzami – a také řasami a kraby. Často se ale stává, že plasty plovoucí v moři zaměnění za jídlo a spolykají je. Kvůli tomu pak zůstávají želvy hladové. Navíc je rušíme hlukem stále většího počtu lodí, člunů a motorových člunů a lodní šrouby také karetám často způsobují ošklivá poranění.

Dospělé karety obecné měří kolem 90 cm a váží přibližně 135 kg. Samice kladou do jednoho hnízda 80-120 vajec, z tisíce vylíhnutých želviček se ale dospělosti dožije jen jedna.

Zdroj: Slovenia Post, Zadarski.hr

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom