9. října 2024 16:20

Jak rozeznat jedlou houbu od jedovaté? Na internetu se objevil velký problém, nechyťte se do pasti

Odborníci varují před užíváním internetových vyhledávačů k identifikaci hub. Mezi obrázky se totiž objevují také výsledky generované umělou inteligencí, které někdy ukazují úplně jinou houbu nebo jsou nepřesné. Podle mykologů by mohlo v ojedinělých případech dojít i k záměně jedovatého druhu za jedlý.

Problému si jako první všiml uživatel sociální sítě Reddit, který vystupuje pod jménem MycoMutant a moderuje mykologické fórum. „Když jsem vyhledával Coprinus comatus (jedlá houba Hnojník obecný, pozn. aut.), vyběhlo mi jako první tohle,“ píše ve svém postu a odkazuje na obrázek generovaný AI, na kterém jsou malé houby rostoucí v trsu, které připomínají spíše nejedlý hnojník nasetý, Coprinellus disseminatus.

Nejenže to vůbec Coprinus nepřipomíná, ale dokonce to není ani reálný obrázek, ale obrázek generovaný umělou inteligencí,“ pokračuje MycoMutant. „A není to poprvé, kdy mi algoritmus vyhledávače nabídl obrázek, který byl úplně špatně.“

Desítky problematických obrázků

Uživatelé od té doby identifikovali hned několik podobných případů, jak uvedl MycoMutant britskému deníku Daily Mail, sám ví o desítkách zavádějících obrázků. Všechny nahlásil. U „fotek“ je totiž sice jasně napsáno, že jde o obrázek generovaný umělou inteligencí, i tak to ale odborníci považují za problém, který by mohl mít tragické vyústění, pokud by si houbaři spletli jedlý a jedovatý druh.

Čtěte také: Nejjedovatější houby světa rostou i v Česku. Naučte se je rozeznat

Věcí už se zabývá i Google. „Používáme různé ochranné prvky, které musíme také neustále zdokonalovat,uvedl mluvčí společnosti pro webový magazín 404 Media. „Pokud obdržíme nějakou zpětnou vazbu, která se týká potíží, okamžitě pracujeme na vylepšení systému.“ Díky tomu se nahlášené obrázky už ve vyhledávači neukazují, alespoň ne mezi prvními.

Co neznáte dobře, nechte v lese

Na druhou stranu i sami mykologové upozorňují, že spoléhat se při sběru hub na obrázky z internetu je problematické, i kdyby se objevovaly jen ty korektní. Nikdo by totiž podle nich neměl sbírat a jíst houby, se kterými si není stoprocentně jistý. Otrava houbami totiž může způsobit nejen žaludeční problémy, ale někdy i velice závažné trvalé následky a smrt.

Zdroj: Daily Mail, 404 Media, Washington Post, Zero Sum.

Video, které jste mohli minout: Koráli vypadají nevinně, ale zdání klame. Podívejte se na jejich lov

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský