9. července 2024 18:50

Napínavý duel hada s chameleonem rozhodl smrtící zásah. Podívejte se na osudovou chybu

Extrémní hadi S1 (2) - Bojga vs. chameleon

Když se sejdou dva plazi, kteří spoléhají na mimikry, následuje něco nevídaného – souboj v maskování. Duel predátora a kořisti, kteří se jeden před druhým snaží tvářit, že tam nejsou, však může mít jen jednoho vítěze.

Stromový had z čeledi užovkovitých se může zcela snadno ztratit ve větvích stromů. Tam se bojze africké daří nejlépe, je skvělým lezcem a její žlutozelené až černé zbarvení jí umožňuje splynout s porostem. Podle zbarvení poznáme hadovo pohlaví. Samci jsou spíše pestřejší, samice se vyznačují zelenohnědými tóny. Bojga africká je aktivní především ve dne, kdy loví ještěrky, ptáky či chameleony.

Čtěte také: Vědci hlásí unikátní objev: Našli osmimetrového hada s hlavou velkou jako člověk

Hlásím svoji smrt

Lov chameleona uvidíte v pořadu Extrémní hadi na Prima ZOOM. Bojga splývá s větvemi, čehož si ale chameleon všimne. Nastává souboj v maskování – chameleon mění barvy, zatímco bojga zachovává nehybnost. Když si bojga uvědomí, že chameleon o ní ví a zachovává obezřetnost, udělá klamný manévr a stočí se směrem pryč. Chameleon se nechá ukolébat pocitem bezpečí, vypraví se po větvi dál a bojga jej bleskurychlým zásahem uchopí do tlamy.

K lovu používá bojga jed, jehož účinky na vlastní kůži prožil a roku 1957 zdokumentoval herpetolog Karl Patterson Schmidt. Celých 24 hodin po uštknutí pečlivě zaznamenával vliv na organismus, změny denního rytmu a postup otravy. Jeho poslední zápis zní: „26. září, 6:30 ráno. Teplota 98,2 stupně Fahrenheita. Snědl jsem cereálie a ztracené vejce na toastu s jablečným džusem a kávou k snídani. Moč každé tři hodiny bez krve. Ústa a nos stále krvácejí, nikoli nadměrně.“ Ten den, 24 hodin po uštknutí, Schmidt zemřel a zanechal po sobě svědectví o působení jedu, který rozkládá cévní stěny a způsobuje tak vnitřní krvácení. Jednalo se o spíše ojedinělý incident. Bojga je známá mírnou, spíše neagresivní povahou a jako taková se často chová v zajetí.

Zdroje: The World/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom