23. května 2024 07:05
Adam Vala

Kam se poděly obrovské ryby? V řešení záhady je klíčový 16metrový gigant

Ryby se nemohou velikostí rovnat parybám. Proč tomu tak je a kde nastal zlom?

Ryby jsou v porovnání s parybami poměrně malé. Pokud této větě nerozumíte, je určitě na místě vymezit, jak se ryby od paryb liší, a připomenout některé prominentní zástupce. Rybami mají vědci na mysli takovou třídu vodních živočichů, kteří mají kostru tvořenou pevnými kostmi a jde například o drtivou většinu sladkovodních ryb. Zatímco paryby, kam spadají například žraloci či rejnoci, mají vnitřní oporu těla z pružné chrupavky, a tím se od kostnatých ryb výrazně liší. Úplně jinou třídou jsou pak velryby, delfíni, kosatky nebo plejtváci – v tomto případě jde o savce, kteří dýchají plícemi. Teď, když máme jasno, se však můžeme propracovat k otázce, proč jsou ryby v porovnání s parybami tak malé a nechat znovu úřadovat vědu.

Proč jsou ryby tak malé?

Největší žijící rybou je měsíčník svítivý, jehož hmotnost se pohybuje kolem 2,3 tun. Naproti tomu žralok obrovský může vážit až 34 tun a vědce dráždí otázka, jakou roli v tom hraje skladba kostry a proč jsou rozdíly tak velké. Doposud se mělo za to, že je jedním z rozhodujících faktorů ovlivňujících velikost ryb jejich metabolismus, to však staví na hlavu nová studie zaměřená na pradávného rybího obra – tzv. Leedsovu rybu, latinsky Leedsichthys problematicus.

Mohlo by vás zajímat: Nejnebezpečnější vodní predátoři světa: Proti těmto monstrům byli žraloci bezzubí mazlíčci

Jde patrně o největší známou rybu, a to se odhady její délky postupem let zvětšovaly. Původně se předpokládalo, že Leedsichtys měřil kolem 9 metrů, později se ale začalo mluvit o 16 nebo dokonce 30 metrech, což se mělo přirozeně projevit i na hmotnosti, která mohla činit desítky tun, čímž by se Leedsichyts přiblížil velkým kytovcům. Dnes se nejčastěji mluví o délce kolem zmíněných 16 metrů, což by ovšem pohodlně stačilo na ono vyvrácení představ, že kostnaté ryby takhle velké být nemohou. Pořád tu ale zůstává nezodpovězená otázka, proč už dnes takhle velké ryby v oceánech a mořích nenajdeme. Za vším tak patrně vězí evoluce, byť stále neznáme příčiny.

Zdroj: Science, National Geographic

Video, které jste mohli minout: Žraloci rybářům sežrali úlovek, pak zaútočili na loď. To jsem ještě neviděl, žasl člen posádky

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom