8. července 2024 14:40
Adam Vala

Nově objevený dinosaurus dostal jméno podle Lokiho. Při pohledu na něj ihned pochopíte proč

Pokud byste si snad bláhově mysleli, že archeologové vyextrahovali z povrchu naší planety vše, co se dá o její historii říci, pak jste na omylu.

Dokazuje to například objev nového druhu dinosaura, kterým výčet známých druhů rozhodně neskončí. Tím ale dinosaurovi neubírejme na důležitosti, je ostatně pojmenovaný po severském bohu lsti a falše Lokim, což samo o sobě vzbuzuje zájem. Byl snad Lokiceratops výjimečně zákeřným a lstivým zvířetem, nebo za jeho pojmenováním stojí něco jiného?

Rohy boha Lokiho

Fosilie nového exempláře, nazvaného Lokiceratops rangiformis, byly v roce 2019 objeveny u městečka Rudyard v Montaně. Jak bylo formálně popsáno až nyní o pět let později, tento dinosaurus žil asi před 78 miliony lety, kdy bylo toto dnes vyprahlé místo bažinatou záplavovou oblastí. Tým, který se o objev postaral, vedl paleontolog Mark Loewen a své závěry publikoval v časopise PeerJ, kde rovněž uvádí, proč byl dinosaurus pojmenován Lokiceratops. Za všechno může jeho rohatý obličej, který připomíná helmu zmíněného boha.

Vskutku nejcharakterističtějším znakem dinosaura jsou jeho dva velké černé rohy, které vyčnívají směrem dopředu. Jak uvedli vědci ve své studii, podobně jako například rohy současných sobů mají různou délku a jejich uspořádání, stejně jako ozdoba podél okraje kostěného krčního lemování na zadní straně hlavy, se liší od jiných druhů rohatých dinosaurů. „Je stále jasnější, že rohatí dinosauři používali rohy jako ozdoby, aby přilákali partnery nebo aby naopak zastrašili soupeře,“ uvedl pro upřesnění Mark Loewen.

Nová studie rovněž naznačuje, že by daná rozmanitost mohla být způsobena relativní izolací této starobylé bažinaté oblasti, odříznuté od ostatních částí pevniny. Lokiceratops, jak říká Loewen, by byl pátým druhem velkého rohatého dinosaura nalezeného v Kennedy Coulee, suché soutěsce s obnaženými zkamenělinami, která se rozkládá na území dnešní severní Montany a jižní Alberty v Kanadě. Mezi další identifikované druhy ceratopsidů – rohatých dinosaurů – patří blízcí příbuzní Medusaceratops, Wendiceratops a Albertaceratops, stejně jako menší druh ceratopsida s názvem Avaceratops. „Je to nejvyšší známá diverzita rohatých dinosaurů na jednom místě,“ doplňuje pak Loewen.

Čtěte také: Gigantická dinosauří lebka láme rekordy. Pravěký predátor měl velikost autobusu

Opačný názor

Jiní badatelé však nejsou přesvědčeni, že Lokiceratops představuje nový druh. Je možné, říká paleontolog Denver Fowler, že rozdíly v kostěné výzdobě mezi Lokiceratopsem, Albertaceratopsem a Medusaceratopsem nesvědčí o jednotlivých druzích, ale o vývoji výzdoby v rámci jednoho druhu. Podle Fowlera z Dickinsonova muzejního centra v Severní Dakotě mohou rozdíly dokonce představovat změny mezi jedinci související s věkem. Exemplář Lokiceratopse je podle jeho pohledu velmi zralý, dalo by se říct až starý, což by nahrávalo teorii, že jsou změny vývojové či degenerační.

Všímá si také, že černě zbarvené čelní rohy Lokiceratopse jsou vyduté, což je rys, který je patrný i u největších a nejstarších exemplářů Triceratopse, ve srovnání s pevnějšími rohy mladších jedinců. „Když máme protichůdné názory, musíme je zdůraznit,“ uzavírá pak Fowler, ale připouští, že jakmile získáme více údajů, přiblížíme se pravdě.

Zdroj: PeerJ, New York Times

Video, které jste mohli minout: Jurský park nám lhal. Tyrannosaurus lovil úplně jinak, než jsme si roky mysleli

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský