4. října 2024 17:40

Opravdu se delfíni usmívají stejně jako lidé? Konečně známe definitivní odpověď

Lidé mají někdy tendenci číst v obličeji různých zvířat emoci, kterou ve skutečnosti nevyjadřují. V případě delfínů skákavých ale vědci potvrdili, že jejich domnělý „úsměv“ skutečně úsměvem je. Jak je ale něco takového vůbec možné?

Začněme tím, že anatomie delfínů skákavých (Tursiops truncatus) jde veselému výrazu vyloženě naproti. Jejich ústa jsou podlouhlá a když je otevřou, koutky se jim opticky stáčejí nahoru. Zároveň odhalí řadu kulatých zoubků a růžový jazyk.

My jsme samozřejmě už prakticky od narození zvyklí tento výraz vnímat jako pobavení, úsměv či rovnou smích. Nemůžeme si proto pomoct: jakmile se takto zatváří jiný živočišný druh, okamžitě máme tendenci jeho výraz interpretovat stejným způsobem. Někdy, jako třeba u nebezpečných a velice agresivních hrochů, se to nevyplácí. Jak ale zjistili vědci, delfíní „úsměv“ někdy úsměvem skutečně je.

Potřebují usměvavou tvář

Delfíní výrazy tváře zkoumala italská bioložka Elisabetta Palagiová z univerzity v Pise se svým týmem. Vědci zanalyzovali zhruba 80 hodin videomateriálu zachycujícího dvaadvacet delfínů skákavých při hře. Ať už se jednalo o hru s ostatními delfíny jejich druhu, lidmi nebo o chvíle, kdy se delfín něčím bavil zcela sám.

Čtěte také: Osamělý delfín útočí na plavce v Japonsku, neváhá kousat. Expert zmínil i sexuální motiv

Našli jsme jeden speciální výraz s otevřenými ústy, který delfíni skákaví používají, a prokázali jsme, že jej dokonce i zrcadlí, pokud jej vidí u jiných jedinců,“ uvedla Palagiová. Podle ní si delfíni občas hrají velice hrubě a způsobem, který by za jistých okolností šlo považovat za agresi, a proto potřebují používat úsměv – svým společníkům tak efektivně objasní své záměry. Tuto teorii podpořilo i zjištění, že delfíni daleko častěji výraz užívají, když jsou v zorném poli ostatních.

Tento výraz s otevřenými ústy a jeho napodobování se objevuje napříč savci velice často. To naznačuje, že vizuální komunikace hrála skutečně významnou roli ve vývoji komplexních sociálních interakcí mnoha druhů,“ vysvětlila Palagiová. „Výraz úsměvu, jehož základem jsou otevřená ústa, se pravděpodobně vyvinul z laškovného náznaku kousnutí v rámci hry, které nemá ublížit.“ To by také vysvětlovalo, proč úsměv u lidí, opic, delfínů a dalších druhů vypadá tak podobně.

Zdroj: iScience, Eurekalert, NOAA, National Library of Medicine.

Video, které jste mohli minout: Největšímu žralokovi světa lidé způsobují velké problémy. Podívejte se, jak se krmí.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský