21. listopadu 2023 12:29

Datlova lebka vypadá jako monstrum ze sci-fi filmu. Podívejte se, jak má kolem hlavy omotaný jazyk

O datlech a dutinách – Krmení datlů

I když ho nevidíte, na kilometry daleko víte, že někde v lese je. Zvuky, které vydává datel při práci, si totiž nespletete.

Charakteristický vzhled až 50 cm dlouhého černého ptáka se sytě červenou čepičkou není to jediné, podle čeho datla poznáte. Na 2–4 km je slyšet bubnování jeho zobáků, kterým doplňuje svůj vokální projev. Tato činnost má několik významů. Datel ji využívá pro značkování území, budování hnízda nebo hledání potravy. Hnízdí totiž v dutinách stromů, které si sám zhotoví v hloubce až 57 cm a šířce až 20 cm. Při tom si vybírá stromy napadené houbou.

Příliš dlouhý jazyk

Stav stromu pozná poklepáním zobákem. Zdravý strom pro něj není ideální, protože by tak při vyklování dutiny strávil mnoho práce, příliš shnilý strom zase není sám o sobě stabilní. Strom, který je teprve napadený houbou, pro něj představuje místo, kde si snadno zbuduje hnízdo a najde si v něm potravu. Svým silným zobákem se prodere kůrou a zbavuje stromy dřevokazného hmyzu. Proto se mu říká lékař stromů. Jak ale uvidíte v pořadu O datlech a dutinách na Prima ZOOM, datel nehledá potravu pouze mezi stromy.

Čtěte také: Datel čelí obřímu průšvihu, soudu s ním došla trpělivost. Co mu hrozí?

Datel se živí obecně hmyzem, ale nepohrdne ani členovci a občas si poslouží i plžem. Kořist najde i pod sněhovou pokrývkou a hodně si pomáhá svým zvláštním jazykem. Díky jazylkovému aparátu, jenž vede od zobáku kolem temenní části lebky až zpět k nozdrám a na skenech lebky vypadá jako něco z filmu Vetřelec, dokáže jazyk vysunout až na délku zobáku. Jazyk je lepkavý a na konci opatřený zpětnými háčky, takže jím dokáže kořist vytáhnout z úzkých chodbiček.

Zdroje: Eunis / EBird

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom