7. září 2023 10:34

Prapodivná chiméra loví v absolutní tmě. Podívejte se na tvora s unikátním zrakem a čichem

Mořské dno brázdí jeden nenápadný predátor. Seznamte se s chimérou běloskvrnnou.

Chiméra běloskvrnná je pozoruhodná paryba, která obývá celé západní pobřeží Ameriky v Tichém oceánu, a to především v chladných vodách, kde jí většinou vyhovuje teplota 9 stupňů Celsia. Se změnou ročních období se ale přesouvá do teplejších vod. Přitom se pohybuje spíš blíže pobřeží, ideálně v hloubce až 913 metrů. Jejím lovištěm je totiž mořské dno.

Kdo hledá na dně

Jak uvidíte v pořadu Žraloci ledového severu na Prima ZOOM, chiméra má skvěle vyvinutý zrak i čich, díky čemuž může na dně ledových vod snadno hledat potravu, aniž by ji příliš obtěžoval jiný predátor. Loví především v noci a v mělčích vodách, přičemž preferuje křupavou stravu, jakou jsou krabi, krevety nebo ústřice. Nepohrdne ale ani menšími rybami nebo mořskými hvězdicemi.

Čtěte také: Vědci natrefili v hlubinách oceánu na prapodivného tvora. Jsme z něj nadšení, jásají

Chiméry mají dobu tření od jara do podzimu. Samička naklade dvě oplodněná vajíčka do písku či bahna každých 10–14 dní. Kladení samotné může trvat až 6 dní. Následně nosí vajíčka ve váčku na 13 cm dlouhém vlákně. Když se mláďata vylíhnou, mají na délku 14 cm. V dospělosti dorostou až do délky 87 cm.

Zdroj: Fishbase / Florida Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom