22. května 2024 07:05
Adam Vala

Možná odvrátíme apokalypsu. Z amazonského pralesa výjimečně přišly dobré zprávy

Bez ohledu na suché počasí a obecně nepříznivé podmínky se daří brzdit nebezpečný trend.

Nejste-li lhostejní vůči přírodě a se znepokojením sledujete zprávy o globálním oteplování, vymírání druhů, vysychání jezer nebo odlesňování, máme pro vás konečně dobrou zprávu. Týká se právě úbytku plochy deštných pralesů, konkrétně toho amazonského, který je podle údajů brazilského Národního institutu pro výzkum vesmíru nejnižší za posledních pět let.

Pozitivní vyhlídky

Zmíněný institut rovněž uvádí, že odlesňování v období od srpna 2023 do dubna 2024 kleslo o 51 procent v porovnání se stejným obdobím předchozího roku, což je obzvláště pozoruhodné, protože je zejména oblast severní Amazonie zasažena extrémním suchem. A i když bývá právě suché počasí obvykle spojováno s odlesňováním kvůli zvýšenému riziku vzniku požárů, aktuální situace se jeví odlišně.

Určitou zásluhu na nedávném poklesu odlesňování v Brazílii má vláda prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy. Ten v lednu 2023 vystřídal ve funkci Jaira Bolsonara, který naopak v duchu svého populismu výrazným způsobem amazonskému pralesu a původnímu obyvatelstvu uškodil. Bolsonaro upustil od mnohých opatření na ochranu životního prostředí a místo toho se rozhodl pro politiku, která se řídila nacionalismem a zájmy zemědělského byznysu.

K tématu: Lesy v Jižní Americe mizí každou vteřinou. Podívejte se na zničující záběry z vesmíru

Naproti tomu Lula před volbami téma odlesňování postavil do popředí a chce se zasadit o dotace pro udržitelné zemědělské reformy v rámci nové zelené dohody. Od jeho nástupu do funkce se však objevuje kritika, že se od svých slibů v oblasti klimatu přeci jen odklonil a je tudíž otázkou, jak dlouho příznivá statistika vydrží a zda amazonský prales ustojí výzvy, kterým neustále čelí.

Studie zveřejněná začátkem roku 2024 v odborném časopise Nature totiž uvádí, že kvůli odlesňování hrozí do roku 2050 kolaps mnoha ekosystémů a potenciální urychlení globálního oteplování. „Blížíme se k potenciálnímu rozsáhlému bodu zvratu a možná jsme mu blíž, než jsme si doposud mysleli,“ komentoval černou vizi autor studie Bernardo Flores z univerzity v brazilském Florianópolis.

Zdroj: Nature, Science Alert, INPE

Video, které jste mohli minout: Amazonie na východě Čech: V obřím akváriu v Hradci Králové plave přes 500 exotických ryb

Adam Vala