5. září 2023 16:55
Adam Vala

Nová fosilie zaznamenala útok savce na třikrát většího dinosaura. Vědci prokázali, že nejde o podvrh

Neohrožený savec se před 125 miliony let zakousl do dinosaura. Nalezená fosilie vypráví příběh dávného střetu.

Ačkoliv si pravěk automaticky spojujeme s dinosaury, rozhodně nesmíme zapomínat na savce, kteří se začali poprvé objevovat přibližně před 210 miliony lety. Tehdy dosahovali velikosti dnešních rejsků a žili ve stínu tehdejších dinosaurů, kteří kralovali celému potravnímu řetězci. Stačilo však necelých 100 milionů let počkat a nechat evoluci postarat se o to, že savci už nestáli úplně nejníže a na své dinosauří soky si uměli došlápnout.

Mohlo by vás zajímat: Pravěká krys-zilla byla velká jako bizon!

Příkladem za všechny může být Repenomamus, který žil v období Spodní křídy, tedy před 125–123 miliony lety. S délkou kolem jednoho metru a hmotností 14–16 kilogramů patřil k největším známým druhohorním savcům. Šlo o robustního a nebezpečného tvora, který byl schopný ulovit stejné velkou, ale podle dosavadních nálezů i o trochu větší kořist, než byl on sám, což se už dříve dávalo do spojitosti s Psittacosaury. Kosti tohoto bíložravého dinosaura se totiž objevovaly ve fosiliích Repenomamů, což nyní ještě výrazněji podtrhuje nově zdokumentovaná zkamenělina.

Souboj savce a dinosaura

Jde o zachycení souboje mezi zmiňovaným savcem a Psittacosaurem, při kterém však obě zvířata zemřela. Ve smrtelné agónii však zůstala po miliony let a nám se dnes zachoval celý výjev bitvy o život tak, jak skončil. Zkamenělina byla nalezena v čínské provincii Liao-ning už v roce 2012, až nyní ale došlo k jejímu podrobnému zkoumání. Archeologové totiž přistupovali ke zkamenělině se značnou skepsí a chtěli si nejprve ověřit, zda nejde o podvrh. Celý výjev se totiž zdá být až příliš detailní a velmi dobře zachovalý, nakonec ale rozhodovaly detaily.

Na základě propojení čelisti savce se žebry dinosaura archeologové seznali, že o podvrh nejde a dále k nálezu přistupovali jako k věrohodnému materiálu. Popsali rovněž, že agresorem bitvy měl být Repenomamus, zejména díky své pozici nad dinosaurem, což by ovšem znamenalo, že zaútočil na trojnásobně většího i těžšího protivníka. Psittacosaurus ze zkameněliny měl vážit 35 kilogramů, tedy skutečně až třikrát tolik, jakou hmotnost měl Repenomamus, což podle paleontologa a spoluautora studie popisované zkameněliny Jordana Mallona naznačuje, že éra dinosaurů končí. Ačkoliv se savci dostali na vrchol až po dalších desítkách milionů let, tohle je prý náznak, že se tak neomylně stane.

Zdroj: Nature, Scientific American, Nova PBS

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom