30. října 2023 06:00
Adam Vala

Jedním z nejslavnějších Vikingů byla žena, která zastínila svého syna i manžela

Harald Modrozub patří k nejopěvovanějším Vikingům všech dob. Nyní však dostal vážnou konkurenci.

Harald I. zvaný Modrzoub je jedním z nejslavnějších vikinských vůdců, který se proslavil zejména sjednocením dánského lidu během své vlády v letech 958 až 985. Ukázalo se však, že mu předcházel jiný slavný panovník, který se objevuje na ještě větším počtu vikinských runových kamenů – jde o jeho matku Thyru Danebod.

Mohlo by vás zajímat: Vikingové existovali jen asi 200 let, ale založili Rusko a objevili Ameriku

Analýza dvou skupin runových kamenů věnovaných první známé dánské královně naznačuje, že Thyra mohla být kdysi ještě oblíbenější než Modrozub nebo její manžel Gorm Starý, jehož jméno se objevuje pouze na jediném kameni. Učenci z té doby připisují podle dochovaných záznamů Thyřině vládě zásluhu na rozšíření dánských opevnění, díky nimž se podařilo zadržet invaze Germánů. Jinak ale její příběh zůstává záhadou. Dosud není jasné, kdo byli členové její rodiny, odkud pocházeli, ani jak vládla.

Z historického hlediska byla její role v dějinách Vikingů popisována spíše jako pouhá vedlejší záležitost, vědci se však i na základě zmíněné analýzy runových kamenů domnívají, že takový pohled nemůže být vzdálenější pravdě. „Zmínka o Thyře na více než čtyřech runových kamenech nemá v historii dánských Vikingů obdoby,“ uvedli vědci z Dánského národního muzea. „Kombinace současných analýz a geografického rozmístění runových kamenů naznačuje, že Thyra byla jednou z klíčových postav při sestavování dánské říše, v níž mohla sama hrát aktivní roli,“ dodává tým.

Královna Thyra

Na jedné skupině runových kamenů nalezených v Jellingu – královském sídle vikinské monarchie – je Thyra připomínána jako silná spása Dánska. Na jiné skupině kamenů, známých jako Ravnunge-Tue, je pak žena stejného jména označována za paní a královnu. Badatelé proto předpokládají, že všechny zmínky o Thyře vedou k jedné osobě.

Našli navíc spojnici mezi oběma skupinami kamenů, a to pomocí 3D skenu a pečlivé analýzy řezbářských technik. Ta naznačuje, že kameny tesala ruka jednoho řezbáře, který by s největší pravděpodobností za svého života narazil jen na jedinou mocnou ženu nosící toto jméno. Tím se můžeme vrátit k počtu runových kamenů, kde je Thyra zmíněna – v dánské tradici byly runové kameny natírány jasnými barvami a vztyčovány na centrálních místech, jako jsou mohyly, křižovatky nebo pohřebiště, která měla vypadat jako lodě. Obvykle se však vztyčoval pouze jeden kámen na oslavu jednotlivce, jímž byl nejčastěji muž.

Ve skutečnosti bylo nalezeno méně než deset runových kamenů věnovaných ženám, takže výskyt Thyry na čtyřech z nich je z historického hlediska opravdu velká věc.

Zdroj: Science Alert, Antiquity

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom