28. května 2024 14:24

Proč nebyl Jan Hus prohlášen za svatého? Jeho smrt byla i na tehdejší dobu děsivá

Mikýřova hysteorie českých dějin (4) - Hus.mp4

Příběh mistra Jana Husa je zřejmě jedním z nejznámějších v českých dějinách. Jeho děsivá smrt upálením straší celé generace žáků základních škol a nejen to. Vzhledem k tomu, že datum 6. července je státním svátkem, a tedy dnem volna, je připomínka tragické události každý rok dostatečně zajištěna i mimo vzdělávací ústavy.

Víme, že poté, co odmítl odvolat svou kritiku církve, byl Jan Hus v Kostnici 6. července 1415 upálen na hranici. To by samo o sobě mohlo stačit k tomu, aby se zařadil mezi světce, kteří násilně zemřeli, jako třeba svatý Václav, svatý Vojtěch nebo svatá Ludmila. Proč tedy nebyl Jan Hus nikdy prohlášen za svatého?

„No a proč by měl?“ reaguje na tuto otázku v pořadu Mikýřova hysteorie českých dějin vysílaném na Prima COOL historik Milan Ducháček. Podle něj sice v českém prostředí legenda o svatém Husovi existuje a v husitském prostředí pochopitelně jako mučedník vnímán byl, v seznamu svatých se ale Hus nikdy neobjevil. „Evangelická společenství prostě z velké části tento kult světců nemají,“ vysvětluje historik.

Mohlo by vás také zajímat: Upálen v Kostnici: Kde a kdy se Jan Hus narodil, se neví. Svůj věk přesně neznal ani Mistr

Děsivá smrt pro Jana Husa

Církev se postarala i o to, aby kacíř Hus zemřel zvláště děsivým způsobem. Většinu lidí upálených v té době připoutali ke kůlu a polena a slámu jim narovnali zhruba do výše kolen. Dotyčný tak měl během umírání popáleniny pouze na spodní polovině těla a primární příčinou smrti bylo udušení a otrávení oxidem uhelnatým.

Mistr Jan Hus takové štěstí neměl. Způsob, který pro něj vybrali, popisuje kronikář Petr z Mladoňovic. Na smrt odsouzeného kněze nejdříve řetězy přivázali za ruce a za krk ke sloupu a nohy mu podložili dřevem a slámou. Potom mu až po bradu narovnali otepi i s poleny. To způsobilo, že Husovi hořelo celé tělo a k úlevným mdlobám při vdechnutí kouře nedošlo – dým se totiž tvořil až nad jeho hlavou.

Přečtěte si také: Upálení mistra Jana Husa: Detailní popis smrti největšího českého mučedníka. Co se stalo s jeho hlavou a srdcem?

Tím ale poprava nekončila. Když hranice dohořela, rozbili biřicové kyji a palicemi Husovy kosti na prach, přidali knězovo oblečení a boty a vše znovu nahrnuli na hranici a podruhé spálili. Popel pak beze zbytku vysypali do nedalekého Rýna, aby z kacíře nezbylo nic, co by jeho následovníci mohli uctívat. Husovy myšlenky ale církev ohněm zničit nemohla. Husova smrt vedla v českých zemích k zásadní nábožensko-společenské revoluci a z mnohých jeho myšlenek žijeme dodnes.

Zdroj: T. G. Masaryk: Jan Hus (Praha 2013), Robert Mečkovský: Katolická církev a moderní bádání o Janu Husovi (Sacra 2005)

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora