1. července 2023 06:00

Kritizovaný Hotel Thermal: Zbourali kvůli němu 30 domů, rekonstrukce je prý nekvalitní

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech by bez kolosálního betonového komplexu a atmosféry hotelu Thermal nebyl zkrátka ono. A přitom má tahle už legendární budova trnitou historii a kritiku sklízí prakticky od svého vzniku.

Brutalistickou betonovou budovu Thermal zná každý filmový fanoušek. V tamním oválném sále se slavnostně zahajuje i ukončuje Mezinárodní filmový festival a ocenění umělci tu dostávají hlavní cenu pro nejlepší film, Křišťálový glóbus.

Thermal je ale daleko víc než jen symbolem kulturní události světových rozměrů, a to přesto, že právě pro tenhle účel kdysi vznikl.

Palác pro filmový festival

Po druhé světové válce se vojenskými kanadami ušlapaná kultura opět rozbujela. Kromě festivalů v Benátkách a Cannes se tehdy konal i československý filmový festival v Mariánských Lázních a i ten se každoročně opakoval. Jak jeho popularita stoupala, přesunul se do Karlových Varů a postupem času začala být jeho organizace extrémně náročnou. A tak bylo rozhodnuto: Ve Varech vznikne filmový palác.

Přečtěte si také: Do Varů míří dobrodružná klasika z napoleonských válek. Neměli byste ji minout

Projekt se nakonec rozrostl i o mezinárodní hotel o výšce 65 metrů a venkovní bazén plněný termální vodou; architektonická soutěž navíc přišla až po roce 1958, kdy se poměry v zemi začaly uvolňovat. A i to se nakonec podepsalo na tom, jak budova vypadá. Věra a Vladimír Machoninovi, kteří se svým projektem soutěž na stavbu Thermalu vyhráli, navrhli stavbu v souladu s brutalismem, architektonickým stylem používajícím v exteriéru přiznaný, neopracovaný a neomítnutý beton.

Kvůli betonovému kolosu museli zbourat na 30 secesních domů z 19. století. Za pomyslnou oběť mu padla třeba Mattoniho vila nebo Komenského škola, všechny zdemolované budovy ale potřebovaly rekonstrukci, na kterou nebyly finanční prostředky.

Perfekcionismus v každé skleničce

První stavební práce začaly v lednu 1968 a základní kámen hotelu položili 5. června téhož roku, v návaznosti se zahájením dalšího ročníku filmového festivalu. Machoninovi, kteří později stvořili třeba i slavný Obchodní dům Kotva, neřešili jen celkový vzhled stavby. Chtěli také, aby dokonale zapadla do prostředí. A to včetně 50metrového bazénu zapuštěného do skály ve svahu, v němž bývalo 15 procent vřídelní vody a dalo se v něm koupat po celý rok.

S návrhem šli skutečně do nejmenších detailů. Thermal má svůj emblém, tehdejší přední umělci pracovali na všem od podoby interiérů přes lustry, svítidla, nábytek a umělecká díla až po skleničky – ty do vinárny se přísně lišily od těch na terasu a ty zase od těch do denního baru. Každý příbor, každý koberec, každý ubrus, všechno bylo pečlivě vybrané a navržené.

Mohlo by vás zajímat: Nezastavily ho ani zdravotní komplikace. Jiří Bartoška dorazil na festival do Karlových Varů

Jenže v srpnu 1968 přišli okupanti. A hotel navržený v době relativní svobody najednou tak úplně nevyhovoval, speciálně když Machoninovi nepodepsali souhlas s vpádem okupačních vojsk. Bylo rozhodnuto, že 16patrový hotel změní investora na Československé státní lázně a zřídla, a že se z něj stane lázeňské sanatorium pro pracující lid.

Kritika od komunistů i od demokratů

Hotel slavnostně otevřeli v roce 1977, a i když v zahraničí tento architektonický počin chválili, kde mohli, u nás se stavbě v souladu se státní propagandou neustále něco vytýkalo. A tragické je, že po sametové revoluci se z budovy pro změnu stal pro mnohé symbol padlého režimu a normalizace.

A co víc, schválený privatizační projekt vyústil v dlouhotrvající soudní spor, který se povedlo uzavřít až v roce 2017, kdy Thermal Nejvyšší soud ČR označil za majetek Ministerstva financí. Výsledkem toho byl fakt, že se o Thermal roky nikdo nestaral tak, jak bylo potřeba. Ve skladech skončily mnohé kusy původního vybavení a některé se ztratily nenávratně – lidé je během let rozkradli a prodali. Mnohý nábytek postupně nahrazují modernější, ale levnější kusy. Bazén dokonce na několik let zavřeli úplně a museli ho kvůli vandalům oplotit.

Rekonstrukce

Thermal se nakonec dočkal rekonstrukce, která dosud běží, přestože původní investiční plán počítal s rozpočtem 580 milionů korun a dokončením v roce 2021. Jejím hlavním cílem je hlavně zúspornit energeticky nesmírně náročnou budovu.

Během rekonstrukce médii proběhly jak fotky nových pokojů, tak zrekonstruovaného bazénu, který je teď mimochodem rozdělený na dvě části a termální voda je jen v jedné z nich. Na fotografiích byly tehdy vidět nekvalitně usazené dlaždičky, trčící dráty schované za květináče nebo nekvalitně provedené pítko, a fotky pokojů způsobily takový poprask, že je z facebookového profilu hotelu raději promptně stáhli. Zrekonstruované části podrobili kritice i potomci architektů, Jan a Marie Kordovští. Zásahy jsou podle nich nekoncepční a nekvalitní, narušují celkový ráz budovy a jednotný design, který by vycházel z původní velkolepé vize. Thermal proto zřejmě ani tentokrát neunikne kritice, která ho od samého začátku provází.

Zdroj: Thermal.cz, Pamatkovykatalog.cz, GreyScape

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom