9. července 2024 16:05

Desítky milionů mrtvých. Podívejte se, jak objevení Ameriky odnesli původní obyvatelé

Amerika: Tisíciletá historie – Útisk domorodých Američanů

Na relativně izolovaném americkém kontinentu neprobíhala před příchodem Evropanů tak výrazná výměna patogenů, jako v Africe a Eurasii, což mělo za následek nízkou imunitu obyvatel proti importovaným chorobám. Nemoci jako neštovice, spalničky, chřipka nebo cholera zabily v období od objevení Ameriky v roce 1492 do roku 1600 na 90 % indiánské populace všech Amerik. Prakticky jedinou nemocí, kterou se naopak mohli Indiáni evropským kolonizátorům „pochlubit“, byl syfilis.

Podle vědecké studie z roku 2019 tak z odhadovaných 60 milionů Indiánů, kteří žili v Severní, Střední a Jižní Americe (šlo asi o 10 procent světové populace té doby), jich za sto let od prvního kontaktu s Evropany zůstalo naživu jen několik milionů. „Nemoci zabily víc domorodých obyvatel Ameriky než boje proti nově příchozím,“ potvrdil v pořadu Amerika: Tisíciletá historie americký historik Kevin Waite, který se specializuje na dějiny Spojených států v 19. století.

Přečtěte si také: USA přejmenují stovky míst. Slovo v jejich názvu prý znamená ženský pohlavní orgán

Příliš malé rezervace

Nemoci ale nebyly jediným problémem. Původní obyvatelé se volně pohybovali po milionech kilometrů čtverečních severoamerické pevniny, zatímco bílí kolonisté chtěli tuto půdu vlastnit. Vláda USA, která tomu říkala „indiánský problém“, nakonec našla řešení. „Zažene nebo zatlačí Indiány na relativně malá území, která bílí osadníci nepovažovali za tak žádoucí,“ vysvětlil Waite. Byl to počátek budoucích indiánských rezervací, kde měli být Indiáni pod kontrolou a které nesměli opustit, takže zde fakticky žili jako vězni.

Především pro kočovníky šlo ale o velmi malá území, na nichž by se mohli trvale usídlit. Indiánské kmeny proto byly odhodlány svá území bránit a v 60. a 70. letech 19. století se tak konflikty mezi původními obyvateli a americkou vládou rozšířily na oblast Velkých plání. Odpor byl tuhý a trval přes deset let, ale v 80. letech 19. století byl osud Indiánů zpečetěn.

Zdroj: Business Insider, History

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora