29. prosince 2023 06:00
Adam Vala

Nesvítilo k nim Slunce, tak si postavili vlastní. Italské městečko přišlo s geniálním řešením

Vesnice Viganella se téměř 100 dní v roce topila ve tmě. Jak místní obyvatelé tenhle problém vyřešili?

Italská vesnice Viganella, která se nachází v Alpách u hranic se Švýcarskem, měla už po staletí vážný problém. Během zimy, konkrétně od 11. listopadu do 2. února, se musela obejít bez přímého slunečního světla, kterému v tomto období brání hned dvě věci. Jednak to jsou vysoké hory, které vesnici obepínají, a jednak hloubka údolí, v níž se Viganella nachází. Období „temnoty“ nicméně skončilo v roce 2006, kdy vysoko nad vesnicí vyrostlo umělé Slunce.

Mohlo by vás zajímat: Slunce po nás koplo. Podívejte se na sluneční nohu!

Za nápadem osvítit vesnici slunečními paprsky i v zimě stál tehdejší starosta Franco Midali, který už nechtěl přihlížet odlivu obyvatel a těm, kdo ve vesnici zůstali, chtěl dopřát trochu světla a tepla navíc i během zimních měsíců. Spojil se s architektem Giacomem Bonzanim a začali pracovat na smělém projektu. Spočíval v instalaci zrcadla, které by se dokázalo pohybovat přesně podle Slunce a odráželo jeho paprsky doprostřed náměstí Viganelly. Místním se nápad velmi zamlouval, nikoliv však vládě, která odmítla poskytnout vesnici potřebné finance ve výši 100 000 eur.

Midali se ale nevzdal a začal o problému informovat širokou veřejnost přes internet. Netrvalo příliš dlouho a o chybějící Slunce se začali zajímat novináři z celé země, sjížděli se do vesnice a přirozeně tak vyvinul tlak na regionální zastupitele, aby projekt schválili. A skutečně, netrvalo příliš dlouho, kdy se sám Franco Midali s architektem a několika dělníky sami pěšky vydali na sousedící horu, aby se pustili do práce. Už rok po vzniku myšlenky se nad Viganellou tyčilo obří plechové zrcadlo, které následně začalo odvádět zamýšlenou práci.

Jde o masivní desku s plochou 40 metrů čtverečních, která pomocí jednoduchého, ale účinného programu sledujícího pohyb Slunce neustále hledá naší nejbližší hvězdu tak, aby její světlo odrážela do vesnice. Místní byli nadšení, a když v roce 2015 zrcadlo nefungovalo kvůli údržbě, nedostatek přímého slunečního světla na ně opět významně dolehl. Ačkoliv odražené paprsky nejsou tak silné, jako když do vesnice svítí ve zbylé části roku Slunce přímo, dvě stě lidí žijících ve Viganelle si užívá trochu tepla i světla plnými doušky. Přibližně 5-6 hodin denně totiž mohou tvrdit, že do jejich vesnice svítí Slunce i „za roh“.

Zdroj: DW News, History of Yesterday, Vice

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom