15. srpna 2023 16:30

Kde budou silné bouřky a kde neúnosné vedro? Čeští meteorologové využívají teplotní mapy i video

Počasí 15.8.2023 7:06

Přívalový déšť a krupobití budou provázet velmi silné bouřky, které se objeví v části Česka. Zbytek země se bude dál grilovat v třicetistupňovém horku.

Velmi silné bouřky, které se budou dlouho držet na jenom místě, a k tomu silné srážky anebo také dvoucentimetrové kroupy. Tak zní výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) od úterý do čtvrtka pro celou západní polovinu Čech.

⚠️Aktualizace výstrahy ČHMÚ na silné bouřky a vysoké teploty 🌡️Dnes (15. 8.) budou nejvyšší odpolední teploty v nižších...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Tuesday, August 15, 2023

Přečtěte si také: Česko zasáhlo supertropické vedro. Extrémní teploty ale nebudou všude

Lovci bouřek se zaměří na osamělé kopce

Předpovědět, kde konkrétně se silné bouřky objeví, prakticky nelze. Meteorologové ale očekávají, že tentokrát začne obloha bouřit nejprve na horách. Jisté je, že bouřky se budou pohybovat jen pomalu a mohou být opakované. V takovém případě představují největší nebezpečí přívalové srážky, během nichž může spadnout až 50 mm vody, a také kroupy velké přes 2 cm.

V noci se počasí trochu uklidní, ovšem ne na dlouho. Bouřky znovu udeří ve středu odpoledne, to už prakticky na celém území ČR. A znovu je budou přitahovat hory nebo osamělé kopce. Meteorologové zároveň do středečního večera prodloužili výstrahu před vysokými teplotami. Ty budou v Praze, v Polabí a na většině Moravy dosahovat 32 °C.

Vlna veder, která přišla po chladném a deštivém počasí z první srpnové dekády, hned tak nezmizí. Tropické třicítky potrvají minimálně do víkendu, kdy může být až 34 °C. Nakumulované teplo způsobí, že ani v noci teplota neklesne pod 20 stupňů. Lepší to ale nebude ani na začátku dalšího týdne a podle meteorologů dokonce týdenní období přibližně od začátku druhé poloviny srpna bude patřit mezi nejteplejší od roku 1931.

Vedro trápí hlavně velká města

Zvláště drsné teplotní podmínky panují v centru velkých měst, zejména v Praze. Ta se stává samostatným tepelným ostrovem s vlastním mikroklimatem. Pro tepelné ostrovy je charakteristický vznik noční městské brízy, kdy se škodliviny z periferie přesouvají do centra města. Jak to celé funguje ukazují meteorologové v následujícím videu:

Mohlo by vás zajímat: MAPA: Pražskému žáru utečete jen na hřbitově. Podívejte se, kde pocítíte největší letní peklo

V Praze teploty skokově stoupají před polednem a kolem 14 hodiny už je rozpálené celé město. Dlouhá vlna veder tak ukazuje, jak je pro velká města důležitá zeleň a proč je naopak nutné omezovat betonové nebo asfaltové plochy.

Zdroj: ČHMÚ, Akademie věd ČR

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom