8. srpna 2024 12:35
Adam Vala

Můžete za svou lenost vinit marihuanu? Nový výzkum sebral huličům klíčový argument

Zdá se, že stereotypy přestávají platit. Nová studie se staví proti lékařským předpokladům.

Předsudky jsou s námi na každém kroku, ať už chceme nebo ne. A nemálo z nich se může pojit s pravidelnými uživateli marihuany. Vyjmenovat bychom mohli několik stereotypů, které mohou, ale očividně nemusí platit, a patrně by mezi ně patřilo přesvědčení, že „huliči“ nejsou zrovna svědomití a pilní lidé. Právě kvůli účinkům THC se mohou takoví lidé zdát být až příliš bezstarostní, mimo realitu a tím pádem i líní dělat cokoliv jiného, než polehávat a jíst. Skutečnost ale může být úplně jiná.

Záludné stereotypy

Naznačuje to studie výzkumníků z University of Toronto, kteří se pod vedením profesora psychologie Michaela Inzlichta rozhodli zjistit, jak se chová člověk, který je – lidově řečeno – zhulený. Skutečně jsou takoví lidé líní a nic je nepřesvědčí k tomu, aby ve svém oblíbeném stavu něco dělali? Pokud stále věříte obecnému předpokladu, pak jste vedle, alespoň podle 260členné testovací skupiny, kterou výzkumníci oslovili na portálu Reddit. Testovacím subjektem se stal každý zájemce, který uvedl, že se pod vlivem THC nachází alespoň třikrát týdně, a nikoliv ze zdravotních, nýbrž z rekreačních důvodů.

Prostřednictvím mobilní aplikace pak 260 účastníků testu dostávalo po dobu jednoho týdne pět dotazníků denně, které je měly přimět k aktivitě. Otázky se týkaly například toho, zda už v daný den užili marihuanu, případně jak se cítí a jakou mají motivaci k práci. „Existuje stereotyp, že chroničtí uživatelé konopí jsou nějakým způsobem líní nebo neproduktivní," uvedl Michael Inzlicht v práci zveřejněné v odborném časopise Social Psychological and Personality Science. „Zjistili jsme ale, že tomu tak není – jejich chování se možná v danou chvíli, kdy jsou sjetí, trochu mění, ale naše výsledky dokazují, že vůbec nejsou líní nebo nemají motivaci,“ dodal pak profesor.

Čtěte také: Míchání marihuany a halucinogenů má příjemné účinky. Klíčové je správné množství

Vše opírá o zájem členů testovací skupiny řešit předložené úkoly, které doplňovaly zmiňované dotazníky. Na výběr měli snazší úkol za menší odměnu a složitější za odměnu větší, a jak už asi chápete, častěji sahali po druhé zmíněné variantě. Celkově se pak dá z výsledků vypozorovat, že si chroničtí uživatelé konopí vybírali složitější úkol přibližně ve stejné míře, v jaké si jej vybrali ve chvíli, kdy pod vlivem THC nebyli. Nakonec se tedy ukázalo, že hlavním důvodem k užívání drogy je dobrý pocit, který je spojen s řadou dalších pozitivních emocí, jako je silná vlna obdivu k věcem i lidem, větší inspirace pro další činy nebo vděk za prosté radosti života. Členové skupiny také potvrdili, že se u nich po požití konopí snižuje míra stresu i strachu a nepřichází paranoia, jak uvádí některé lékařské záznamy.

Na druhou stranu ale výsledky potvrzují, že pravidelné užívání konopí skutečně snižuje svědomitost, protože se zdá, že jsou lidé pod vlivem impulzivnější, méně organizovaní, ochotnější lhát a méně dodržují pravidla.

Zdroj: University of TorontoSocial Psychological and Personality Science

Video, které jste mohli minout: Muž prchal před policií, schoval se doma. Našli u něj pěstírnu konopí, u soudu dostal sedm let

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský