Legendární kanón Flak byl postrachem letců. Podívejte se na jeho výbušnou palbu

Bombardér B-17G létal nad Německo každý den ve formaci 32 letounů, které se vzájemně chránily. Hrdinným pilotům nicméně dělala starosti zbraň, kterou Němci účinně používali na všech frontách. V momentě, kdy kolem letounů začaly vybuchovat granáty, bylo jasné, že je zaměřily 88mm kanóny Flak.

Ke sklonku první světové války bylo Německo sužováno nálety bojových letounů, které se postupně zdokonalovaly, zatímco protiletecká děla byla neúčinná. Po konci války mělo navíc Německo zakázáno vyvíjet dělostřelectvo. Kromě mnoha jiných věcí ale Německo potřebovalo právě pokrok ve zbrojení.

Firmě Krupp se tak podařilo tajně dostat skupinu techniků do švédské společnosti Bofors, která byla jedním z předních výrobců protiletadlových kanónů. Zde bylo vyrobeno několik vzorků nového typu děla, které byly poslány do Německa. V roce 1933 začala sériová výroba zbraně s krycím označením 18, tedy podle roku, kdy skončila světová válka.

Vynález zkázy

Výsledným výrobkem byl kanón ráže 88 mm s výbušnými granáty. Měl všestranný podvozek, jenž mu umožňoval vystřelit, i když byl ještě na kolech v omezeném protitankovém režimu. Celkové upevnění pro perfektní palebnou pozici bylo možné za dvě a půl minuty, a k výbavě patřil obvykle počítač řízení palby Kommandogerät nebo přenosný radar Würzburg. Zbraň nesla název Flugabwehrkanone, ale známější byla pod názvem Flak.

Čtěte také: Úder letectva a dělostřelectva. Ukrajinci rozprášili ruské cíle včetně velitelství

Poprvé byl kanón Flak nasazený během španělské občanské války proti tankům a díky své univerzálnosti se brzy ocitl na všech frontách. Například během operace Barbarossa, kdy Německo vniklo do Sovětského svazu, se německé jednotky setkávaly s novými typy tanků, s nimiž se německé stroje nemohly rovnat. I tady se kanón Flak osvědčil, obecně měl ale při pozemních bojích určitou nevýhodu, byl příliš těžký a hůř pohyblivý, a tak byl primárně používaný ke svému původnímu účelu – protivzdušné obraně. Jak komplikoval spojenecké nálety, můžete vidět na úžasných barevných záběrech přímo ze vzdušných bojů díky pořadu Dějiny letectví na Prima Zoom.

Zdroj: Armyweb.cz

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom