Zmatené nacistické vraždění stálo život 40 000 civilistů. Podívejte se, jak z nebe pršela smrt

Německou invazi do Velké Británie překvapivě překazili sami Němci, a to 24. srpna 1940, kdy skupina německých nočních bombardérů mířila na letiště RAF. Letka se však náhle odchýlila od kurzu a zničila několik londýnských domů, což se zároveň neobešlo beze ztrát na životech civilistů.

Ministerský předseda Winston Churchill s odvetou neotálel, hned další noc britské bombardéry zaútočily na Berlín. Situace eskalovala rychle a Němci zahájili operaci Blitz. Smyslem operace bylo bombardování civilních britských měst a tím na jednu stranu výrazně poškodit britské hospodářství a na druhou demoralizovat Brity natolik, aby v nastalém konfliktu rychleji kapitulovali.

Práce kvapná...

Luftwaffe začala bombardovat britská města 7. září, přičemž útočila především na přístavy a průmyslová centra mimo Londýn. Nálety například postihly Liverpool, hlavní přístav na Atlantiku, a severomořský přístav Kingston upon Hull, který postihlo 86 náletů. Utrpení bombardovaných obyvatel britských měst můžete vidět na dobových barevných záběrech v pořadu Dějiny letectví na Prima Zoom. Během bombardování bylo zabito 40 000 civilistů a poničeno či zcela zničeno přes milion budov. Operaci Blitz však stěží můžeme označit za úspěch, naopak si s ní Němci pod sebou podřezali větev.

Operace Blitz vznikla víceméně jako protireakce, nebyla výsledkem výrazně pečlivého plánování postaveného na sběru informací. Němci před útokem neměli široké povědomí o tom, jak vypadá britské válečné hospodářství ani jak přesně funguje výroba válečné techniky. Nemohli mít tedy konkrétní plán, jak britskou výrobu omezit. Letky útočily na různá odvětví průmyslu, aniž by se na nějaký důsledně zaměřily, díky čemuž Britové vyráběli zbraně dál. Zároveň Luftwaffe nemělo dostatečné vybavení na dlouhodobé strategické letecké tažení, Němcům chyběly například těžké čtyřmotorové bombardéry.

Čtěte také: Za jeden den 55 raket. Po ruském bombardování ukrajinských měst zemřelo 11 lidí

Kvůli průběhu operace Blitz museli Němci odložit plánovanou invazi do Velké Británie v rámci operace Seelöwe. Bombardování Británie bylo pro Němce vyčerpávající, a tak nálety do konce května roku 1941 ustaly a Němci soustředili zbylé síly na operaci Barbarossa. Věřili, že s invazí do Ruska budou mít větší štěstí.

Zdroj: History Channel

Sledujte Dějiny letectví právě teď:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom