10. července 2024 14:30
Komerční sdělení

V Litoměřicích se dobře dýchá. Na komíně hnízdí ptáci, teplárna přechází od uhlí k biomase

Město Litoměřice věnuje také velkou pozornost životnímu prostředí. Komíny chrlící jedovatý kouř tu nenajdete. Většině domácností tady dodává teplo společnost ENERGIE Holding a vyrábí ho především spalováním biomasy, uhlí tady už brzy skončí úplně. Litoměřice také budou po Děčíně druhým městem v Česku, které bude k výrobě tepla využívat geotermální energii.

Teplárna společnosti ENERGIE Holding, patřící do skupiny ENETIQA, vyrábí teplo a teplou vodu už od konce šedesátých let. Spalování uhlí ale přinášelo negativní dopady, zvyšovala se prašnost a emise. Společnost se proto rozhodla pro změnu.

V roce 2020 teplárna zahájila v rámci dekarbonizace postupný přechod od uhlí k biomase. Dnes už teplárna spaluje trvale udržitelnou biomasu ve 3 ze svých 4 kotlů. Pyšní se mimo jiné 90 metrů vysokým komínem, který nevypouští škodlivé emise - uhnízdili se tam dokonce sokoli stěhovaví, případně poštolky obecné se svými mláďaty. „Kotel na uhlí používáme pouze v těch nejstudenějších dnech, kdy spotřeba tepla u našich zákazníků je nejvyšší. Ale i ten poslední uhelný kotel brzy zmizí, v budoucnu jej nahradí nový vysoce účinný biomasový kotel,“ říká Libor Hrnčiřík, místopředseda představenstva ENERGIE Holding a.s.

Tím ale modernizace litoměřické teplárny nekončí. Vyrábí totiž teplo z více zdrojů. A to mimo jiné pomůže stabilizovat cenu tepla v době, kdy ceny paliv skokově stoupají. „Proto jsme již v roce 2021 uvedli do provozu moderní horkovodní plynovou kotelnu blízko centra města. Její plynový kotel je nízkoemisní s účinností 95,5 procent. Jeho velkou výhodou je, že umí reagovat na výkyvy ve spotřebě tepla litoměřických domácností daleko rychleji než kotle na štěpku. Proto plní funkci špičkovacího a záložního zdroje,“ dodává místopředseda představenstva v reportáži pořadu Prima Město.

Třetím zdrojem tepla by se zhruba od roku 2027 měla stát geotermální energie. Jde o společný projekt výzkumné skupiny RINGEN, města Litoměřice a společnosti ENERGIE Holding a.s.  „Jedná se v podstatě o soustavu dvou nebo tří vrtů, které budou hluboké minimálně 3 a půl kilometru, kde středním vrtem se bude do hlubin voda vhánět a bočními vrty bude teplá voda vycházet,“ vysvětluje princip fungování Libor Hrnčiřík.

„My samozřejmě pracujeme na tom, aby pokud možno největší část toho tepla byla získávána právě ze zemské kůry, což je obnovitelný zdroj, je v podstatě nevyčerpatelný a díky tomu budeme zásobovat teplem občany Litoměřic mnohem ekologičtějším způsobem,“ doplňuje radní města Tomáš Sarnovský.

Společnost ENERGIE Holding není jen dodavatelem tepla městu Litoměřice, ale dlouhodobě se věnuje podpoře sociálních, kulturních a sportovních projektů. Nedávno třeba finančně podpořila žáky litoměřické základní školy v soutěži robotiky. Ti teď slaví úspěch. Školní tým dokonce zamířil na světový šampionát do amerického Dallasu.

Komerční sdělení