5. února 2013 06:00

Kostra krále Richarda III. se našla pod parkovištěm

Kostra nalezená pod parkovištěm v anglickém městě Leicester skutečně patří anglickému králi Richardovi III. z 15. století, známému i ze slavné hry Williama Shakespeara.

Mimo jakoukoli rozumnou pochybnost jde o kostru krále Richarda III., řekl na tiskové konferenci v Leicesteru hlavní archeolog univerzity Richard Buckley, který projekt vedl.

Nález kostry oznámili vědci z Leicesteru loni v září. Kostru objevili při vykopávkách na parkovišti na místě někdejšího františkánského kostela, v jehož hrobce byl král pohřben. Richard III. byl posledním králem z rodu Plantagenetů a posledním anglickým monarchou, který zahynul v boji. Padl v bitvě u Bosworthu v roce 1485, na kterou se vydal právě z Leicesteru. Bitva znamenala konec krvavé Války růží a začátek vlády Tudorovců. Na anglický trůn pak usedl první vládce z této dynastie Jindřich VII.

Vědci kostru podrobili řadě testů. Analýza radiokarbonovou metodou potvrdila, že kosti patří zhruba třicetiletému muži, který žil přibližně v době mezi lety 1455 až 1540. Důkladné zkoumání kostí také ukazovalo na Richarda III. Nalezené ostatky prokázaly vážnou skoliózu, tedy pokřivení páteře. Dobové prameny i Shakespeare zdůrazňovaly Richardovu deformovanou postavu.

Podívejte se, jak vypadalo pátrání po Richardu III.:

Historici měli pravdu

Zkoumání také odhalilo deset zranění, z toho osm na hlavě. Richard III. je utrpěl v bitvě a zřejmě i po smrti, kdy vítězové jeho mrtvolu zohavili. Analýza také potvrdila, že ostatky měly subtilní kosti, což odpovídá dobovým líčením Richardovy křehké postavy. Studie nalezených kostí "přesvědčivě ukazují na to, že jde o Richarda III.", řekla bioložka Jo Applebyová.

Klíčová však byla analýza DNA. Genealogové z univerzity v Leiceseteru identifikovali čtyři žijící potomky Richarda III., kteří souhlasili s anonymní účastí na projektu. Nakonec porovnali DNA z nalezené kostry s DNA truhláře Michalem Ibsenem, který je po 16 generacích potomkem Richardovy sestry Anny z Yorku a který žije v Londýně. Genetička Turi Kingová oznámila, že analýza shodu DNA potvrdila.

Království za koně!

William Shakespeare popsal ve stejnojmenné hře Richarda III. jako fyzicky deformovaného tyrana a uzurpátora, který trůn získal i vraždami svých dvou synovců. Shakespeare mu vložil do úst slavnou větu "Koně! Království za koně!", kterou pronesl na závěr prohrané bitvy.

Richard III. ale zůstává do značné míry záhadou. Vládl jen dva roky a podle některých názorů byl hrdina, podle většiny krutý tyran. Podle zastánců ale Shakespeare líčil Richarda III. jednostranně optikou vítězných Tudorovců.

Zohavené tělo Richarda III. bylo po bitvě vystaveno v Leicesteru na důkaz, že skutečně zemřel. Pak bylo uloženo do hrobky ve františkánském kostele, který však později zanikl, a donedávna se mělo za to, že panovníkovy ostatky skončily v místní řece.Starosta Leicesteru v pondělí oznámil, že ostatky Richarda III. budou znovu pohřbeny v místní katedrále.

Co jste o Richardovi III. nevěděli

  • Richard III. byl posledním králem pocházejícím z rodu Yorků a jeho porážka v bitvě u Bosworthu, kde sám zahynul 22. srpna 1485, je považována za vyvrcholení války růží a konec dynastie Plantagenetů. Byl také posledním anglickým králem, který padl v bitvě.
  • Narodil se 2. října 1452 na Fotheringhayském hradu v hrabství Northamptonshire, jako osmý a nejmladší syn Richarda Plantageneta a Cecílie Nevillové. V době vlády svého bratra Eduarda IV. mu Richard projevoval loajalitu a vynikl jako vojenský velitel. Byla mu darována velká panství na severu země, byl jmenován vévodou z Gloucesteru, správcem severní části Anglie a stal se nejbohatším a nejmocnějším šlechticem. Podporoval rozvoj univerzit a věnoval dary církvi.
  • Na trůn nastoupil 6. července 1483 po smrti Eduarda IV., když předtím nechal údajně popravit oba Eduardovy syny, kteří mu stáli v cestě na anglický trůn, kam se dostal už tak, že zpochybnil legitimitu svazku jejich otce s jejich matkou. Ale jeho přímý podíl na jejich smrti se nikdy nepodařilo prokázat.
  • Za své vlády musel čelit dvěma velkým vzpourám. První, v roce 1483, vedl Jindřich Stafford, vévoda z Buckinghamu. Vzpoura byla potlačena a Jindřich byl popraven. Druhou vedl Jindřich Tudor a jeho strýc Jasper. Jindřich se se svým vojskem vylodil v Anglii a Richarda porazili ve zmíněné bitvě u Bosworthu.
  • V této bitvě Richard III. přišel nejen o koně, ale i o království a o život. Jeho tělo bylo pak převezeno do Leicesteru, kde bylo nahé potupně vezeno městem a pohřbeno v tamním kostele. Ten později zanikl a tak se mělo za to, že Richardovy ostatky skončily v řece. Až loni byly nalezeny pod městským parkovištěm v Leicesteru.
  • Bitvou u Bosworthu skončila třicetiletá válka růží, v níž bojovali Yorkové a Lancasterové, dvě větve královského rodu Plantagenetů. Na trůn však nakonec usedl "třetí vzadu" - zmíněný Jindřich VII. z rodu Tudorovců.
  • Nesmrtelnost zajistil tomuto neoblíbenému panovníkovi dramatik William Shakespeare, který Richarda ve své hře vylíčil jako fyzicky i morálně zdevastovaného člověka, napůl chromého hrbáče, který neváhal zavraždit své synovce, aby se dostal k moci. Shakespeare mu též vložil do úst slavnou větu "Koně! Království za koně!", kterou údajně pronesl na závěr prohrané bitvy. Postava Richarda III. se stala oblíbenou předlohou i pro mnohé filmaře.

ČTK

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom